Thu. Dec 1st, 2022

XXXIII. Ady Endre vers- és prózamondó vetélkedő a Silvania Főgimnáziumban

2022. november 18-19-én a zilahi Silvánia Főgimnázium magyar tagozata immár 33. alkalommal szervezte meg az Ady-napokat.

Pénteken fogadtuk a csengeri és a balassagyarmati testvériskoláink tanárait és diákjait, majd közösen részt vettünk a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központban megrendezett Lucian Ban & Mat ManeriTransylvanian Folk Songs” című jazz koncerten.

Az iskolába visszatérve megtekintettük a diákok pályamunkáiból összeállított képzőművészeti kiálltást, mellyel iskolánk 70 évvel ezelőtt végzett diákjának, Hervay Gizellának állítottunk emléket. A meghirdetett pályázat szerint a költőnő két idézete közül lehetett választani, amelyet értelmezni kellett fotó, grafika vagy festmény által. A beérkezett 26 alkotást Szabó Attila képzőművész és Szabó Katalin magyartanár zsűrizték. A díjazottak a következők:

I. díj: Iuhoș Krisztina – Angéla (zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum, 12. osztály)

II. díj: Dudok Virág (balassagyarmati NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, 12. osztály)

III. díj: Rácz Evelin (szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum, 11. osztály)

Dicséret: Hunyadi Angéla Anita (zilahi Református Wesselényi Kollégium 12..osztály)

            Szombaton, 10 órai kezdettel az Ady Endre vers- és prózamondó versenyre került sor. A vetélkedőre 17 diák jelentkezett a két magyarországi testvériskolából, a zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceumból, a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceumból és iskolánkból. A versenyzőknek egy Ady-verssel vagy egy Ady-vers parafrázissal és egy kortárs magyar szerző alkotásával kellett készülniük.

            Produkcióikat háromtagú zsűri értékelte: a zsűri elnöke Kiss Törék Ildikó (a Kiss stúdió alkotója és a váradi Szigligeti színház nyugalmazott művésze) volt, a tagok pedig Meleg Vilmos (színész, aki szintén a Kiss stúdió munkatársa és a váradi színház nyugalmazott művésze) és Szigeti Ferenc (lelkész, iskolánk egykori versmondója). Döntésük alapján a következő díjak kerültek kiosztásra:

  1. díj: Lucza Tamás (zilahi Silvania Főgimnázium, 10. osztály)
  1. díj: Oláh Kevin(balassagyarmati NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, 12. osztály)
  2. díj: Tőkés Imre (Kisvárdai SZC Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium, 12. osztály)

Dicséret: Mák Csenge Tünde (zilahi Silvania Főgimnázium, 11. osztály) és Rózsa Hanna Réka (balassagyarmati NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, 10. osztály)

A közönség díját Lucza Tamás (zilahi Silvania Főgimnázium, 10. osztály) kapta.

Több különdíj is kiosztásra került. A csengeri iskola által felajánlott díjat Mihalca Anna (zilahi Gheorghe Șincai Tanítóképző, 11. osztály) kapta. Kiss Törék Ildikó a Varga Vilmos emlékét idéző két díjat Bogya Dávidnak (zilahi Silvania Főgimnázium, 10. osztály) és Varró Hannának (Kisvárdai SZC Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium, 11. osztály) adta. Az egykori (1997) XII.B osztály által felajánlott díjakat: Szepesi Dominik (szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum, 11. osztály), Misinszki Dávid (zilahi Gheorghe Șincai Tanítóképző, 12. osztály) és Papp Alexandra Katalin (zilahi Silvania Főgimnázium, 9. osztály) vihette haza.

A délelőtti programot színessé tette iskolánk l’Adyk együttesének előadása, melyen a diákok Fazakas István zenetanár vezetésével magyar költők megzenésített verseiből adtak elő.

A rendezvény végén elhelyeztük a tisztelet koszorúját iskolánk szellemi patrónusának mellszobránál.

Szombat délután 16 órától László László történész „120 éves a zilahi Wesselényi-szobor” című előadására került sor iskolánk dísztermében.

Köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik lehetővé tették az Ady-napok megszervezését: Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ,  Szilágy megyei RMDSZ,  Boglár Champ Kft, Modi Tur Trans Kft, Ferox Kft, Solo Impex Kft, Ymy Trans Kft, Info Graf Kft, Dr.Hiriczkó Sándor és Réka, a kolozsvári Kritérion Könyvkiadó, Imbiss, Tunyogi csárda,  Kati Pati cukrászda, Ana flor virágüzlet, Lőrincz Ödön, kárászteleki Ágoston pincészet,  szilágysámsoni Boda & Bálint pincészet- és szőlőbirtok, Silvania Főgimnázium magyar tagozatának szülői közössége, valamint iskolánk volt és jelenlegi tanárai és diákjai.

Nagy örömünkre szolgált, hogy két év kihagyás után az idei Ady-napokat személyes jelenléttel tudtuk megrendezni és a versenyzők élőben közvetíthették a költők alkotásait. Reméljük, hogy jövőre ismét találkozhatunk és együtt ünnepeljük meg iskolánk volt diákját, Ady Endrét, életre keltve verseit és gondolatait.

Turdean Katalin, aligazgatónő