Tue. Jul 16th, 2024

Winkler: összefogással kell fellépnünk Brüsszelben a magyar ügyért

Akkor lesz kisebbségvédelmi szabályozás Európában, ha erős képviseletünk lesz az Európai Parlamentben, hiszen a kisebbségvédelmi kezdeményezéseknek az RMDSZ a zászlóshajója. Nekünk újból meg kell erősítenünk az összefogást azért, hogy együttes erővel léphessünk fel Brüsszelben közösségünk érdekeiért” – mondta Winkler Gyula képviselőjelölt.

Winkler Gyula elmondta, az RMDSZ tavaly szeptemberben kezdte el a kampány tervezését, amelynek üzenetét egy jelmondatban összegezte: Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

Az EP-képviselőjelölt kifejtette, az erős Európa számunkra egy olyan politikai projekt, amely visszatér az unió alapításakor meghatározott értékekhez, és nem fél az őshonos nemzeti kisebbségektől, hanem erőforrásként tekint rájuk.

Ma, május 9-én, Európa napján az Európai Unió jövőjéről beszélünk. Válaszút előtt áll Európa, széthúzás és feszültség jellemzi, egymással szemben helyezkednek el a különféle gondolkodású politikusok, kormányok, államok. Egyesek a nemzeteket, nemzeti közösségeket, régiókat, nyelveket, vallásokat, kultúrákat, és egyéb sajátosságokat egy mozsárba tennék, összetörnék, majd egy olvasztótégelybe öntenék, és létrehoznák a nagy közös egyformaságot. A másik irányt azok képviselik, akik Európát sokszínűnek látják, ahol minden régió a közös európai mozaiknak darabjai, alkotóelemei. Ebben a gyönyörű mozaikban mindenkinek megvan a maga helye, amelyben minden nép és nemzet megtarthatja identitását. Az RMDSZ ezt az utat támogatja” – hangsúlyozta a politikus.

Szerinte Európának vissza kell térnie az alapító atyák gondolataihoz, értékeihez, az emberi méltóság tiszteletéhez, a szabadság, az egyenlő esélyek, a keresztény gyökerek gondolatához. Hozzátette, Európa akkor lesz erős, ha nem sepri szőnyeg alá a tagállamaiban élő mintegy 50 millió fős őshonos kisebbség problémáit, nem tekinti őket veszélyforrásnak és a Minority SafePack alapján megalkotja számukra az európai szintű kisebbségvédelmi keretszabályozást.

A képviselő szerint nem elegendő Európát megerősíteni, ezzel párhuzamosan Európa régiói, közöttük Erdély gyarapodását is lehetővé kell tenni. „Erdély az EU-s alapok felhasználásával, a regionális fejlesztési program és a Közös Agrárpolitika révén elérhető területalapú támogatásokból tud fejlődni. Ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítását a Brexit veszélyezteti. Ha a britek kilépnek, akkor évi 12-13 milliárd euróval csökken az EU költségvetése. Ezt az összeget rajtunk, közép-kelet európai államokon spórolnák meg egyesek” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő, és hozzátette, éppen ezért precedens nélküli fontossággal bír az, hogy minél többen részt vegyenek a május 26-i európai parlamenti választásokon.

A 2021-től érvényes uniós költségvetésről decemberben döntenek az unió intézményei. Tehát azok fogják ezt a költségvetést megszavazni, akiket május 26-án megszavazunk. Az európai parlamenti választások tétje számunkra az erős Kárpát-medencei magyar képviselet, emellett egy jó eredmény a következő időszak megpróbáltatásait, a romániai önkormányzati és a parlamenti választások sikerét is megalapozhatja. Nekünk, erdélyi magyaroknak képesek kell lennünk a saját célkitűzéseink képviseletére. Ennek helyi, bukaresti és uniós szinten egyaránt meg kell történnie, mert ha ezek közül valamely láncszem meggyengül, akkor annak a romániai belpolitika terén is kárát látjuk” – mondta Winkler Gyula.