Thu. Apr 18th, 2024

Winkler Gyula: több uniós pénzt kell juttatni vidékfejlesztésre

A vidék felzárkóztatásában fontos szerepe van az uniós támogatásoknak, a gazdák érdeke, hogy a Közös Agrárpolitika megfelelő finanszírozást kapjon, éppen ezért erős Kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben, hogy érvényesíteni tudjuk közösségünk érdekeit – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő.

Hétezer módosító indítványt nyújtottak be a Közös Agrárpolitika vitájához az Európai Parlamentben, ez világossá teszi, hogy a különböző tagállamok érdekei mennyire élesen egymásnak feszülnek akkor, amikor az európai agrárpolitika jövőjéről van szó. Az EU következő költségvetésének véglegesítéséről azok fognak szavazni, akiket május 26-án megválasztunk, éppen ezért erős Kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség, hogy érvényesíteni tudjuk közösségünk érdekeit. A gazdák érdeke, hogy a területalapú támogatások növekedjenek, ez mellett pedig az EU segítse a kis- és közepes, illetve családi gazdaságok fejlődését, de a fiatal gazdáknak is biztosítson támogatást. Az önkormányzatok érdeke pedig az, hogy az uniós vidékfejlesztési politika megfelelő finanszírozást kapjon, amelynek segítségével folytatni tudják az infrastruktúrafejlesztést, biztosítva ezáltal a turizmus fejlődésének lehetőségét – részletezte az RMDSZ EP-képviselője.

Az új Közös Agrárpolitika meg kell hogy erősítse a vidéki modernizáció lehetőségeit, többek között azokat a programokat, amelyek az ipari és szolgáltatói (nem mezőgazdasági jellegű tevékenységek) vállalkozásokat támogatják vidéki környezetben, tette hozzá.