Tue. Jun 18th, 2024

Winkler Gyula: növekedjenek a közbirtokosságok uniós támogatásai

Azért kell dolgoznunk, hogy 2021 után is megmaradjanak, sőt növekedjenek azok az európai uniós támogatások, amelyekből a székelyföldi közbirtokosságok az unió közös agrárpolitikájának programjai révén részesülnek. Ezt a munkát az Európai Parlamentben, és itthon, az országos törvényhozásban kell elvégezni 2020-ban akkor, amikor az új agrárpolitikai rendszerről szóló tárgyalások zajlanak” –ez volt a következtetése annak a csütörtöki beszélgetésnek, amelyet Winkler Gyula európai parlamenti képviselő részvételével tartottak meg Csíkszeredában.

Winkler Gyula elmondta, az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) módosításának előkészítése zajlik Brüsszelben. Beszámolt arról, hogy a KAP esetében egy decentralizációs folyamat fog végigmenni, bizonyos döntéseket kormányzati szintre utal az Európai Bizottság. Brüsszel megnevezi célkitűzéseit, és minden tagállam magának kell megfogalmazni azokat a politikákat, amelyekkel el szeretné érni ezeket a célokat. „A dokumentum az első olvasaton túljutott, jelenlegi fázisában kedvez nekünk, de a kérdés az, hogy meg lehet-e tartani ebben a formában a KAP-ot” – vetette fel az EP-képviselőjelölt.

Mint kifejtette, az egyik pozitív változtatás az, hogy ha az Európai Bizottság egy adott programnál megállapítja feltételeit, akkor a tagállamok nem hozakodhatnak elő saját feltételekkel. Egy másik újdonság, hogy a kifizető ügynökségeknek kártérítést kell fizetniük a gazdáknak abban az esetben, ha késnek a kifizetésekkel.

Elmondta, a 2021 utáni hétéves költségvetésről szóló végleges döntés idén decemberben fog megszületni, amikor már egy új összetételű Európai Parlament és Európai Bizottság fogja vezetni az Európai Uniót. „Világos, hogy a pénzügyi kilátásainkról szóló döntést azok fogják meghozni, akiket május 26-án választunk meg” – fogalmazott a politikus.