Mon. Apr 15th, 2024

Winkler Gyula: Közösségünk gyarapodásának kulcsa a versenyképes oktatás

„Versenyképes oktatással segíthetjük közösségeink gyarapodását. A szakoktatásra és a duális képzésre pedig különös hangsúlyt kell fektetnünk még olyan körülmények között is, hogy a törvényes háttér és a hivatalos oktatási rendszer ma, Romániában hátráltatja ezeket” – mondta Winkler Gyula azon a tanácskozáson, amelyet hétfőn, a Bihar megyei Nagykágyán szerveztek meg a szakiskola pedagógusaival. 

Winkler Gyula elmondta, az elmúlt 12 évben EP-képviselőként a vidéki közösségek hatékony megszervezése, és gyarapodásának biztosítása tekintetében egy jó gyakorlattal találkozott Nyugat-Európában, amelyet véleménye szerint érdemes megismerni, átvenni és a mi közösségeink realitásaihoz adaptálva megvalósítani. „A vidéki közösségek gyarapodása Európa-szerte nagy kihívás, de létezik egy sikeres modell, amely három szereplő, az önkormányzat, a vállalkozói szféra és az oktatás együttműködésére épül” – mondta el az EP-képviselőjelölt.

Mint kifejtette, a helyi gazdaság akkor gyarapszik, ha a vállalkozók felismerik a közösségi szerepüket, és strukturált párbeszédet folytatnak az önkormányzattal, illetve az oktatási intézményekkel. Üzleti terveikre alapozva a vállalkozók előrelátják, hogy milyen szakképesítéssel rendelkező munkaerőre lesz szükségük, és ezáltal irányt mutathatnak az szakoktatási intézmények számára, amelyek így a megfelelő piacképes készségeket adhatják át a diákjaiknak.

„A jelenlegi romániai törvényes keret sajnos, nem eléggé rugalmas. Túlbürokratizált, központosított intézkedéseivel inkább gátolja, hátráltatja az oktatási intézményeket, semmint, hogy segítenék őket. Ezekkel az akadályokkal bátran meg kell küzdeni, és kezdeményezőkként kell fellépni a mi oktatási intézményeinknek, nehéz körülmények között is meg kell szervezni a szakképzést, és mindent meg kell tenni a duális képzési formák honosítása érdekében. Ha megvárjuk azt, hogy erre `fentről` érkezzen ösztönzés, akkor csekély esélyünk lesz arra, hogy megfékezzük, és valamikor megállítsuk a fiatalok elvándorlását, amely gyengíti közösségeinket” – hangsúlyozta a képviselőjelölt. Elmondta, a modell harmadik eleme a szolgáltató önkormányzat. A helyi hatóságoknak meg kell ragadniuk minden lehetőséget arra, hogy elősegítsék a helyi együttműködés rendszerének a minél jobb működését. „Az EU-s pályázatok fejlesztési eszközként fontosak, ezt a lehetőséget mindhárom szereplőnek ki kell használnia. Bár az oktatás nem uniós hatáskör, az uniónak léteznek az oktatás elősegítését célzó programjai, például az Erasmus+ program, amely által olyan esélyt tudunk nyújtani fiataljainknak, amely hozzájárul személyes fejlődésükhöz” – mutatott rá Winkler Gyula.