Thu. Jun 20th, 2024

Winkler Gyula: ha a fiataljainknak segítünk itthon gyarapodni, közösségünknek teremtünk jövőt

A fiataloknak prioritást kell élvezniük érdekképviseleti céljaink megállapításakor, mert ha a fiataloknak lehetőségeket kínálunk a szülőföldjükön való gyarapodáshoz, azzal közösségünknek teremtünk jövőt. A közpolitikák megalkotásának folyamatában az legyen az első kérdés, hogy mi lenne jó a fiataloknak” – nyilatkozta Winkler Gyula Brassó megyében.

A politikus a környék nagy szülöttjét, Apáczai Csere Jánost említette követendő példaként: külföldre ment tanulni, majd hazajött és itthon azért dolgozott, hogy népét felemelje. Szellemi öröksége kiemelkedő, hiszen ő készítette el az első magyar enciklopédiát és ugyancsak ő volt az, aki elsők között vetette fel az anyanyelvű oktatás, valamint az erdélyi magyar tudományegyetem megalapításának gondolatát.

Külföldre elvándorló fiataljaink számára meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy visszatérjenek: akkor lesz magyar jövő Ürmösön és mindenhol, ahol a magyarok szórványban élnek. Közösségünk akkor fejlődhet, ha a jövőbe nézünk, de nem feledkezünk meg a gyökereinkről” – mondta az EP-képviselőjelölt. Rámutatott, elsősorban megélhetési lehetőségeket kell teremteni a fiataloknak ahhoz, hogy ne döntsenek az elvándorlás mellett. Vidéken az Európai Unió által a fiataloknak nyújtott 100 ezer eurós letelepedési támogatás jó kezdeményezés, még több ehhez hasonló programra van szükség. A Közös Agrárpolitika (KAP) pillérein keresztül további támogatásokra is számíthatnak a gazdák, ezeket a támogatásokat most meg kell védeni, mert a Brexit miatt veszélybe kerültek. „Októberig eldől, hogy mi lesz a Brexittel. Ha a britek kilépnek az unióból, akkor évente 12-13 milliárd euróval lesz alacsonyabb az EU költségvetése. Ezt a pénzt Közép-Kelet Európának fejlesztési programjaitól vonnák meg egyes EU-s döntéshozók. Erős képviseletre van szükség, hogy a gazdasági támogatásokat megvédjük és lehetőség szerint elérjük ezek növelését” – mondta el Winkler Gyula.

Hozzátette, az erdélyi európai parlamenti képviselőknek nem egyedül kell megharcolni az erdélyi magyar közösség számára is előnyös döntésekért. „Nem leszünk egyedül, a Kárpát-medencei magyar összefogás segít abban, hogy érdekeinket meg tudjuk védeni Brüsszelben” – hangoztatta az EP-képviselőjelölt.

Elmondta, szórványközösségben élni, az identitás megőrzése tekintetében is többletnehézséget jelent. Ezért fontos arra is lehetőséget teremteni, hogy a szórványvidékekről származó fiatalok is megélhessék nemzeti identitásukat, szabadon használhassák anyanyelvüket és az ő gyerekeiknek is továbbadhassák a magyar kultúrát. „Ezt a törekvésünket szolgálja az az európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack. Európában a magyar nemzet abban a sajátos helyzetben van, hogy az országhatár nem esik egybe a nemzethatárral. Ennek tudatában nekünk előre kell néznünk, és össze kell fognunk a többi, Kárpát-medencei EP-képviselővel. Szlovákiában a himnusz elleni törvény, Ukrajnában a nyelvtörvény ellen is fel kell emelnünk hangunkat a szolidaritás nevében. Ezért mondjuk, hogy ez az EP-választás nemzeti ügy” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.

RMDSZ-tájékoztató