Thu. Apr 18th, 2024

Winkler: EU-s alapok segítségével újul meg épített örökségünk Erdélyben

Épített örökségünk identitásunk része. Emiatt különösen fontos, hogy mindazt, amit az elmúlt ezer évben értékteremtő közösségként Erdélyben felépítettünk, tudjuk megtartani, felújítani, és érvénybe helyezni. Ebben az Európai Uniónak fontos szerepe van, hiszen Erdély-szerte uniós alapokból számos olyan magyar vonatkozású műemléket sikerült felújítani, amely segítségével bebizonyítjuk azt, hogy szülőföldünk Erdély – Transilvania- Siebenbürgen mindazoké a közösségeké, akik itt, az évszázadok során értéket teremtettek” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt Hunyad megyei körútja alkalmából, Déván.

Rámutatott, a politikusoknak mindig arra kell tekintettel lenniük, hogy a közpolitikák megfogalmazása során külön figyelmet szenteljenek a fiatal generációra. Mint kifejtette, a fiatalok nagyobb eséllyel karolják fel és támogatják a politikai kezdeményezéseket, ha ezek számukra érhetően vannak megfogalmazva. Ilyen elgondolásból helyezte az RMDSZ a műemlékvédelmet a fiatal generáció kezébe, amikor útjára indította az Örökségünk Őrei erdélyi mozgalmat.

Rámutatott, a következő időszakban egyformán fontos lesz az, hogy még több európai támogatás érkezzen az erdélyi épített örökség felújításához, de az is, hogy az erdélyi magyar vonatkozású épített örökség érvénybe helyezésével megszilárduljon az az Erdély-kép, amelyet szülőföldünkről Európában be akarunk mutatni.