Mon. Apr 15th, 2024

Vincze Loránt: Mi nem levenni akarjuk a román feliratokat, hanem mellé akarjuk helyezni a magyar nyelvűt

A közép-kelet-európai államok egy része sajnos továbbra sem tud társnemzetként tekinteni a nemzeti kisebbségekre, nem hajlandóak elismerni, hogy a területükön élő kisebbségeknek ugyanolyan joguk van szülőföldjükön élni, anyanyelvüket használni, saját iskolahálózatukat igazgatni, mint a többségnek. Azt sem értik, hogy ezzel nem veszünk el semmit a többségtől: nem akarjuk a román iskolát bezárni, hanem magyar iskolát akarunk működtetni, nem akarjuk a román feliratot levenni, hanem mellé szeretnénk tenni a magyar feliratot” – mondta Vincze Loránt.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke úgy fogalmazott: az igazságszolgáltatás döntései azt sugallják, hogy a román államnak valami baja van a magyarokkal. „A román állam hol burkolt, hol nyilvánvaló kísérleteket tesz a magyar közösség elhallgattatására, azért, mert nekünk erőnk van, és ez zavarja őket. Azt szeretnék, hogy ne kelljen a magyar közösséggel tárgyalni, megegyezést keresni, hogy a megkerülésünkkel hozhassanak meg minden döntést, ellenünk” – mondta. Rámutatott: Románia álláspontja, hogy minden rendben van kisebbségügyben nálunk, és nincs szükség európai kisebbségvédelmi keretre, szöges ellentéte például a németországi álláspontnak, ahol egy kivétellel minden párt a kisebbségi kérdés európai kezelését támogatja, erről a napokban a FUEN-t is tájékoztatták.

Nem szabad ismét megbotlanunk, hiszen ha május 26-án nem tudunk kellő erőt felmutatni, akkor nemcsak attól a lehetőségtől fosztjuk meg magunkat, hogy Brüsszelben megőrizzük az erdélyi magyarok számára fontos mezőgazdasági és településfejlesztési támogatásokat és kiharcoljuk a kisebbségvédelmi törvényt, hanem meggyengülünk az önkormányzatokban, a megyékben és Bukarestben is. Május 26-án fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét minden egyes településen, jeleznünk kell, hogy számolni kell velünk, és vissza kell állítanunk a helyi közösség önbizalmát. Ez csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog!” – mondta Vincze Loránt.