Sun. Jun 26th, 2022

Vincze Loránt: ebben a kampányban csak az RMDSZ-nek van világos elképzelése Európáról

Olyan úton menetelünk, amelyen folyamatosan akadályokat gördítenek elénk. A román hatalom igyekszik elhallgattatni a közösségünket, mert nem szeretik, ha hallatjuk hangunkat, ha önkormányzati vezetőink erősek. Rajtunk múlik, hogyan lépünk ilyenkor. Mi, erdélyi magyarok szerencsére tudjuk, hogy a közösségi érdek, a nemzeti érdek mellé kell állnunk ilyenkor. Ilyen körülmények között pedig felértékelődik a május 26-i európai parlamenti választás is. Ahhoz, hogy megőrizzük súlyunkat Bukarestben, hogy önkormányzataink erősek maradjanak, sikeresen kell szerepelnünk most is” – fogalmazott Vincze Loránt.

A jelölt kifejtette: Erdély csak akkor fejlődik, ha az unió támogatja a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat. A jó önkormányzati vezetők ki tudják használni ezeket a lehetőségeket.

,,Az idei év végén döntenek a következő költségvetési ciklusról, nekünk pedig ott kell lennünk a döntéshozatalban, hogy megvédjük a hagyományos erdélyi gazdák érdekeit, és ne engedjük, hogy a területalapú támogatásokat csökkentsék vagy hátrányunkra átcsoportosítsák.”

Vincze Loránt kifejtette, a román pártok belpolitikai harcnak tekintik az EP-választást, főpróbának a téli államfőválasztásra. Az RMDSZ az egyetlen alakulat, amely Európa felé fordul ebben a kampányban, felhívja a figyelmet az Unió előnyeire, és nyíltan elmondja, milyen tervei vannak Európában. ,,Erdély települései jelentős fejlődést köszönhetnek az Uniónak, a csatlakozás óta több pénzt fordított Európa erre, mint a román állam száz év alatt. Mindannyiunk érdeke, hogy ezeket a támogatásokat megőrizzük, ennek eszköze az európai parlamenti képviselet” – mondta el Vincze Loránt.