Sun. Jun 16th, 2024

Vincze Loránt a 70 éve FUEN kongresszusán: politikai munka következik az európai kisebbségvédelmi intézkedések megteremtése érdekében

Az úzvölgyi konfliktusról, az ukrajnai helyzetről és az európai parlamenti választásokról is beszélt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN szlovákiai kongresszusának csütörtöki megnyitóján Vincze Loránt, a szervezet elnöke, az RMDSZ EP-képviselője. A bazini várkastélyban tartott rendezvényen emlékeztetett: a kongresszus eredeti helyszínéül Ukrajnát választották, ezzel is jelezve, hogy Európa kisebbségei figyelnek az ott történtekre, és szolidárisak az ukrajnai kisebbségekkel. Biztonsági okokból változtatni kellett a helyszínen, és ez jó döntésnek bizonyult, hiszen csak pár héttel a döntést követően Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt nem engedték be az országba, és valószínűleg a FUEN-kongresszus számos résztvevője hasonlóképpen járt volna – mutatott rá.

Vincze Loránt köszönetet mondott a szlovákiai házigazdáknak, a Magyar Közösség Pártjának és a Szlovákiai Németek Egyesületének, és úgy értékelte, a szlovákiai kisebbségpolitika is bőven hagy kívánnivalót maga után, így az idei kongresszus fő témái ezek lesznek.

A FUEN létjogosultságáról beszélve az ukrajnai, a szlovákiai problémák mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évben Romániában rendkívül feszültté vált a magyar kisebbség és a többség kapcsolata több ügy kapcsán. A múlt héten egy nemzetközi első világháborús temető illegális átalakítása egy lépésnyi közelségbe vitte az embereket egy etnikai konfliktus kirobbanásához. Ezek a példák mind azt mutatják, hogy szükség van a szolidaritásra, a közös fellépésre, és a FUEN-nek számos tennivalója lesz a következő periódusban is – mutatott rá.

A Minority SafePack kapcsán úgy fogalmazott, az 1,2 millió aláírás összegyűjtésével és az európai kisebbségvédelmi mozgalom létrehozásával a FUEN megtette, amit civil szervezetként megtehet, most pedig a politikai munka következik az európai kisebbségvédelmi intézkedések megteremtése érdekében. „A FUEN számára egy új perspektíva nyílt, hiszen jelen leszünk az Európai Parlamentben a döntések előkészítésekor, és egyesíteni fogjuk a civil aktivizmus és a politikai mandátum nyújtotta lehetőségeket” – fogalmazott, köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták az EP-képviselői mandátum elnyerésében, és az RMDSZ-nek, hogy lehetővé tette a FUEN és Európa kisebbségei számára ezt a lehetőséget.

RMDSZ-tájékoztató