Mon. Oct 2nd, 2023

Vidám hangulatú főzőversenyek a 20. PMN-en is

A Partiumi Magyar Napok történetében már több éves múlttal rendelkező hagyománya van annak, hogy a Kossuth-kert fái alatt, egy roppant izgalmas és legalább annyira szórakoztató főzőverseny keretében összecsapnak a fakanalas, fűszerekkel bőven felfegyverkezett csapatok. Idén sem lesz ez másként, mi több, a szervezők már most várják azon bátor baráti társaságok jelentkezését, akik próbára tennék tudásukat a bográcsos- vagy halételek terén.

A minden évben nagy népszerűségnek örvendő gasztrocsata az idei esztendőben is két színtéren zajlik: augusztus 21-én, szombaton a bográcsos ételek, 22-én, azaz vasárnap pedig a halételek kerülnek terítékre. A zsűri elnöke mindkét napon Pálszabó Mihály mesterszakács, a francia gasztronómia lovagja lesz, aki egyenesen Szolnokról érkezik majd Szatmárnémetibe, hogy a régióünnep főzőversenyén készült ételek felett zsűritársaival együtt ítéletet mondjon.

„Mindenkinek hoznia kell a saját bográcsát és alapanyagait, mi pedig biztosítjuk a tűzifát, a sörpad garnitúrát, illetve a vasárnapi versenyen minden csapat számára a kb. 4-5 kilogrammnyi pontyot is” – ismertette a részleteket a szervezők nevében Kacsó Zoltán, hozzátéve, hogy a legfinomabb bográcsos- és halételeket készítő csapatokat ebben az évben is oklevéllel, kupával és nyereményekkel jutalmazzák majd.

Mindazon csapatok, akik kellő elszántságot és bátorságot éreznek magukban ahhoz, hogy részt vegyenek ebben a kulináris kalandban, legkésőbb augusztus 18-ig nevezhetnek a versenyre. A bográcsos ételek szombati csatájára Takács Zoltánnál lehet jelentkezni a 0745317275-ös telefonszámon, a halételek vasárnapi versenyén való részvételi szándékot pedig Kacsó Zoltánnál a 0785298217-es számon lehet jelezni. A kötényesek gyülekezője mindkét napon 8 és 8:30 között zajlik, 9 óráig megtörténik a nevezések visszaigazolása is, pontban 9-kor pedig eldördül az izgalmakban és jókedvben nem szűkölködő verseny startpisztolya. A főzőversenyek helyszínére azonban nem csak a csapatokat várják majd, hiszen a délutáni órákban az finom falatokra éhesek akár meg is kóstolhatják az elkészült fogásokat.

Támogatók: Szatmár Megyei Tanács, G.M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma,  Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.