Sat. Jun 25th, 2022

,,A Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat az áprilisi hónapot a magyar költészet hónapjaként élte meg. A csapat néhány tagja részt vett két olyan jeles rendezvényen, amely a magyar költőket és műveiket hivatott népszerűsíteni és hagyatékaikat ápolni. Az egyik rendezvénysorozat ahová meghívást kaptak társulatunk verselői Ady Endre halálának évfordulójához kötődik, amelyre a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület, valamint a Vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtár közreműködése révén került sor április 13-án. A rendezvénysorozat, az Ady 100 címet viselte, amin belül helyet kapott az Ady 100, Az Értől az Óceánig szavalóverseny, valamint az Ady 100, Ex Libris képzőművészeti alkotások versenye. Az említett rendezvényen, a magyarországi Vámospércsen községünk testvértelepülésén öt versenyző képviselte a csapatot, ahol legeredményesebb Nagy Nándor volt, aki felnőtt kategóriában a III. helyezést nyerte el, de a többiek is szépen szerepeltek, nagyon büszkék vagyunk rájuk is!

A másik rendezvény a VI. Vajdasági Sajó Sándor hazafias versmondó verseny volt április 27-én Kishegyesen Szerbiában, amit a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, valamint a Magyar Nemzeti Tanács és Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti kisebbségi titkárság támogatásával szerveztek meg. A Március 15-ei hangulatot felelevenítő rendezvényen négy kategóriában értékelték a három országból érkezett versenyzőket. A rendezvényen a résztvevőknek egy Sajó Sándor verset és egy szabadon választott hazafias verset kellett előadni.

Felkészítőként ragaszkodtam ahhoz, hogy a mi versenyzőink valamelyik erdélyi költő hazafias versét válasszák, de érdekes volt hallani és felemelő büszkeséggel töltött el, hogy a vajdasági és a magyarországi versenyzők is előszeretettel választották erdélyi költők műveit, így számos Ady Endre, Wass Albert, Reményik Sándor, Benedek Elek, stb. verset hallgathattunk. Társulatunk három tagja a középiskolás és a felnőtt kategóriákban versenyeztek nagy sikerrel.

Középiskolások korcsoportjában Lukács Zsuzsa – I. helyezést, Szilágyi Réka – II. helyezést nyert el az értékelő bizottságtól, melynek tagjai: Dr. Molnár Csikós László és Mrksics Hugyik Ella voltak. Valamint Réka versmondói előadásával kiérdemelte Bíró Endre (Zsámbok, Magyarország) különdíját, egy könyvcsomagot.

Nagy Nándor a felnőtt korcsoportban ajándékcsomagot kapott és biztatást a jövőre nézve, hogy bátran álljon ki és merjen szavalni, verseket mondani, mert minden adottsága és képessége meg van arra, hogy kitűnő versmondó váljék belőle!”

A szilágybagosi diákok sikeréről részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.