Sat. Jan 16th, 2021

Véradásra buzdítja a fiatalokat a MIÉRT

2020 őszén a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Magam adom! címen véradó kampányt indít, mely a járványhelyzet okozta vérhiányra igyekszik választ adni, és Erdély-szerte a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A járványidőszakban a véradók aránya közel 50%-kal csökkent Romániában, miközben azoknak a száma, akiknek vérre van szüksége, nem lett kevesebb. „A jelenlegi egészségügyi helyzetben kiemelten fontos, hogy segítsük közösségünket és az egészségügyben dolgozók munkáját” – nyilatkozta Bogya Anna, a projekt koordinátora.

A kampány célja egy hét alatt 150-180 potenciális véradó mozgósítása, ugyanakkor a szervezők tudatosítani szeretnék az emberekben: semmivel sem veszélyesebb elmenni vért adni, mint bevásárolni vagy a buszon utazni, de három életet menthetnek meg általa. „A MIÉRT számára fontos, hogy a felnövő generációk már fiatalon bekapcsolódjanak és szerepet vállaljanak közösségük életében. Ezúttal úgy, hogy alkalmi, idővel pedig akár rendszeres véradókká válnak” – tette hozzá Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

A kampány első állomása Zilah (október 28.), a véradáson részt vesz Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője és Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke is. A zilahi alkalmat a sepsiszentgyörgyi, brassói, székelyudvarhelyi, kolozsvári és csíkszeredai követi majd.  A szervezők a későbbiekben bővíteni tervezik a helyszínek és időpontok sorát.

A véradáskor kapott élelmiszerjegyeket a MIÉRT tagszervezetei jótékony célra gyűjtik: a projekt végeztével a Böjte Csaba által vezetett Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel.

A projektről és a területi eseményekről bővebb információkat itt olvashatnak az érdeklődők: facebook.com/miert.ro