Sat. Dec 2nd, 2023

Vakációs utalványok

Az alkalmazottak 2080 lej értékű vakációs utalványokban is részesülhetnek, ha csúcsidényen kívül használják fel azokat.

A vakációs jegyekre jogosult állampolgároknak ezentúl két választási lehetőségük lesz: vagy az egész éves használati jogra voksolnak, vagy pedig azt választják, hogy csak ez év bizonyos hónapjaiban használják fel azokat, és ez utóbbi esetben a voucherek összértéke 2080 lejre, azaz a minimálbérnek megfelelő összegre emelkedne, jelentette ki Bogdan Trif turisztikai miniszter szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

,,A legrövidebb időn belül elfogadunk egy sürgősségi rendeletet, hogy az emberek már novemberben eldönthessék, milyen típusú utalványt kérnek a jövő évre. Beszéltem a turisztikai vállalkozások képviselőivel, és arra a következtetésre jutottunk, hogy mindenkinek jó lenne, ha az emberek 2080 lejt kitevő értékű vouchereket kapnak, ha azokat áprilisban és májusban, illetve októberben és novemberben használják fel” – hangsúlyozta Trif.

A jövő év egy másik újdonsága az lesz, hogy a jegyeket elektronikus formátumban, kártyán adják a felhasználóknak, és nem papírformátumban, mint eddig. A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy törvénybe ütköző az a gyakorlat, miszerint a vendéglátó egységek magasabb árakat számolnak fel, ha a turisták utalványokkal fizetnek. Trif arra biztatta az ezt tapasztaló személyeket, hogy tegyenek feljelentést a fogyasztóvédelemnél vagy a turisztikai minisztériumnál.

,,Ebben az esetben mi kiszállunk és drasztikusan megbírságoljuk a vendéglátó egységet. A kiróható büntetés 50.000 és 100.000 lej között van” – mutatott rá Trif.

A miniszter szerint az év első hat hónapjában kiutalt vakációs jegyek összértéke egymilliárd lejre rúgott, ezeknek 10%-át a magánszektorban dolgozó alkalmazottak kapták.

www.agerpres.ro