Tue. Jun 18th, 2024

Ünnepelt Somlyóújlak magyar közössége

A Terbete zilahi néptáncegyüttessel zárták az őszi hónapokat, s köszöntötték a telet Somlyóújlakon, melyet hajnalig tartó bál követett a hétvégén. Az eseményen a község polgármestere, Lazăr Vasile, üdvözölte a helybélieket és a vendégeket.

Az ünnepségen résztvevő Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, nagyon régi ismerőse az újlakiaknak, már többször járt a településen, s talán még újlaki gyökerekkel is rendelkezik dédnagymamája révén, aki Somlyóújlakról származik. A képviselő kiemelte az elmúlt évek sikereit, a templomfelújítást és a kultúrotthon korszerűsítését, melyek RMDSZ támogatásra, kezdeményezésére valósulhattak meg. Arra bíztatta a jelenlévőket, hogy legyenek összetartóak, büszkén vállalják örökségüket, hagyományaikat, vigyázzanak és őrizzék értékeiket, hiszen mint mondta, az 1200-as években épült templom a legrégebbi a megyében, dupla falának köszönhetően nincs hasonló a környéken.

Hangsúlyozta, továbbra is azért dolgoznak, hogy egy civilizált életmódot biztosíthassanak a helybélieknek, tervben van az iskola felújítása, a csatornahálózat kiépítése, és egy ravatalozó építése.

Az ünnepi beszédek után a Terbete néptánccsoport rábaközi, kraszna-berettyómenti és tövisháti táncokkal szórakoztatták a jelenlévőket.