Sun. Dec 10th, 2023

Unikornis 2019

Az Unikornis romániai magyar középiskolás diákok közötti országos vetélkedő, amit idén hatodjára írunk ki. Fő célunk, hogy minél többen megismerjétek a nyelvészet tudományát. A versenyfeladatok megoldásához nincs szükség az iskolai ismeretanyagra, így a kilencedikesek sincsenek hátrányban a tizenkettedikesekkel szemben. A nyelvi olimpia feladatai főként a logikára és kutatásra épülnek, és nem korlátozódnak a magyar nyelvre. Reméljük, hogy azáltal, hogy a nyelvészetnek ezt a tudományos oldalát mutatjuk meg, azt meg is kedvelitek, és élvezeteteket lelitek majd a feladatok megoldásában.

Kik jelentkezhetnek az Unikornisra?

A versenyben háromfős csapatok vehetnek részt. Egy iskolából több csapat is nevezhet, ugyanakkor a csapatok tagjainak nem szükséges egyazon iskolából lenniük. A csapatok összetételére vonatkozóan nincs megkötés: a csapattagok azonos vagy különböző évfolyamokról lehetnek. Egy versenyző csak egy csapatnak lehet tagja.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Nevezd be a csapatodat a versenybe! Benevezni az adatlap kitöltésével lehet. Erre  2019. március 15-én 23:59-ig van lehetőség (utána a rendszer automatikusan lezáródik).

 

Hány fordulóból áll?

A 2018/2019-es tanévben két internetes fordulót, majd egy országos döntőt rendezünk. Az első és második forduló összesítésében legnagyobb pontszámot elért első minimum 6, maximum 8 csapat kap meghívást az országos döntőre (a pontszámok függvényében). A döntőre – sok egyéb program mellett – az Unikornis nyelvi tábor keretében kerül sor, mely idén új helyszínen a csernátoni Malomkertben (Kovászna megye), zajlik július 15–20 között. A táborban szállást, ellátást és programokat biztosítunk, az odautazást viszont a csapatoknak és kísérő tanáruknak kell megoldania (amennyiben lehetőség van rá az iskola segítségével).

Hol találhatom a feladatokat?

Az első forduló feladatait 2019. március 16-án arraaz e-mailcímre küldjük, amit az adatlapon megadtok. A megoldásra egy hónap áll rendelkezésetekre. A feladatok megoldását az unikornis2014@gmail.com címre várjuk legkésőbb 2019. április 16-án 23:59-ig. Minden beérkező e-mailről két munkanapon belül visszajelzést küldünk.

A második forduló feladatlapját 2019. április 17-én, küldjük ki. A megoldások beküldési határideje 2019. május 17. (23:59)

Eredményhirdetés 2019. június 7-én!

Ha szívesen hirdetnéd a nyelvi olimpiát a saját iskoládban is, töltsd le a plakátunkat!

Ha kérdésed, megjegyzésed van, lépj velünk kapcsolatba! Írj az unikornis2014@gmail.com-ra!

Kövesd az Unikornis Facebook oldalát!

Szervezők:

Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége

Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár)

Szakmai felelős:

Kádár Edit (edith.kadar@gmail.com)