Tue. May 28th, 2024

Újabb telefonszámmal pótolta ki a külügyminisztérium a külföldön lévő állampolgárok által hívható számok listáját

A COVID-19 pandémia miatt bajba került, külföldön lévő román állampolgárok számára újabb telefonvonalat indított be a külügyminisztérium.

A külügyi tárca ismételten arra kéri a külföldi úton lévő román állampolgárokat, hogy térjenek haza, illetve, hogy senki ne utazzon külföldre, hacsak nem életbevágóan fontos.

Mivel egyre több ország hoz megszorító intézkedéseket a határátkeléssel kapcsolatban, a minisztériumnak egyre csökken a kapacitása arra, hogy a külföldön maradt román állampolgárok hazatértét megkönnyítse – olvasható az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Azok, akik Románia határain kívül tartózkodnak, a román külképviseletek valamelyikén, vagy a 004 021 431 2059 számon értesíthetik ottlétükről a hatóságokat. Ez megkönnyíti a külügy munkáját, amelynek pontos helyzetfelmérést kell készítenie a veszélyeztetett régiókról ahhoz, hogy megoldást tudjon kidolgozni az illető országokkal együttműködve.

A külképviseletek telefonszámait a külügyminisztérium honlapján lehet megtalálni: www.mae.ro/romanian-missions.

A szaktárca már eddig is számos román állampolgár hazautazását segítette, akik vagy a repülőjáratok törlése, vagy egészségügyi, vagy más okok miatt nem tudtak önerőből hazatérni Romániába.

Március eleje óta a külügyminisztérium segítségével hazautaztattak:

14 romániai diákot, akik Csehországban voltak tanulmányi úton;
17 román állampolgárt, akik Olaszországban tartózkodtak, amikor a teljes ország területére karantént hirdetett a római kormány;
22 román állampolgárt, akik Marokkóban voltak;
16 személyt a Costa Magica turistahajóról;
2 személyt Mongóliából;
50 állampolgárt a Costa Fortuna turistahajóról, Szingapúrból;
16 személyt a Grand Princess turistahajóról, az Amerikai Egyesült Államokból.