Mon. Jul 15th, 2024

Újabb lehetőség: május 27-ig meghosszabbították a önkitöltéses szakaszát

Az Országos Statisztikai Intézet csütörtöki döntése értelmében a nagy érdeklődésre való tekintettel a népszámlálás önkitöltéses szakaszát meghosszabbítják 12 nappal, azaz május 27-ig lehet online kitölteni a kérdőíveket.

„Éljünk a lehetőséggel, használjuk ki a következő két hetet is!” – biztatja továbbra is a romániai magyar közösséget a Népszámlálás.ro. A cenzus magyar kampányának szervezői kiemelik: „a határidő kitolása a magyar közösség szempontjából nagy lehetőséget, ugyanakkor veszélyt is jelent.”

A 12 nap haladék lehetőséget biztosít, hogy még többen részt vegyenek a népszámlálás első, online szakaszában. A Népszámlálás.ro elsősorban a nagyvárosokban és szórványtelepüléseken élő magyarokat biztatja az online kitöltésre – különösen azokon a településeken, ahol a második szakaszban nem számíthatunk magyarul beszélő számlálóbiztosokra.

A május 27-i határidő arra is lehetőséget ad, hogy mindenki ellenőrizze a saját maga, családtagjai és közeli ismerősei kérdőívének a validálását, érvényesítését a dovrec.insse.ro oldalon. Ez azért fontos, mert országosan nagy az érvénytelenített személyi kérdőívek aránya, egyes településeken a 10 százalékot is meghaladja. A hosszabbítás alatt még újra lehet kezdeni a kitöltést, pótolni lehet a hiányos adatokat, amire azonban május 27. után már nem lesz lehetőség.

„A meghosszabbított határidő azonban nemcsak további önkitöltési lehetőséget jelent, hanem azt is, hogy két héttel lerövidül a népszámlálás második, hagyományos összeírási szakasza, ami buktatókat jelenthet a magyar közösség számára is” – figyelmeztet a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Nagyon valószínű, hogy júniusban és júliusban nem lesz elég idő összeírni a lakosságot azokon a településeken, ahol az online válaszadás fázisában, azaz május 27-ig, nem sikerül legalább 60%-os részvételt elérni.

A menetrend változásával a második szakasz nemcsak két héttel lerövidül, hanem az időtartama teljesen átnyúlik a nyári időszakba: ekkor kezdődik el az iskolai vakáció, sokan elutaznak, így még kevesebb esély lesz arra, hogy a számlálóbiztosok személyesen megtalálják a lakosokat és rögzítsék az adataikat. Akiket nem sikerül ebben a fázisban összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból, viszont ezeknek a személyeknek nem lesz etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása a statisztikákban.