Tue. Mar 5th, 2024

Újabb beruházások várhatóak a megyei kórházban – angiográf készüléket kap az egészségügyi intézmény

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is folytatódnak a jelentős beruházások a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórházban.

Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei tanács alelnöke elmondta, az idén elkezdik a kórházhoz tartozó víztározó modernizálását, ez 3,5 millió lejbe fog kerülni, folytatják a sürgősségi részlegnek a bővítését, erre 1,5 millió lejt szántak, és megépítik a 89 férőhelyes parkolót a kórházzal szembe, amire 7,6 millió lejt különítettek el. Mindezek mellett 1 millió lej uniós finanszírozásból nekilátnak a járóbetegrészleg orvosi műszerekkel való felszereléséhez.

,,A kórháznál a legnagyobb infrastrukturális beruházás közel 72 millió lej értékű, amely a járóbeteg részleget, az egy napos betegellátó-részleget, valamint a műtőtermek bővítésének részlegét érinti, ezekre több mint 4 millió lejt szántunk az idén.

Közel 6 millió lej értékben orvosi műszerekkel fogjuk felszerelni a megyei kórházat, ide tartozik a 3.600.000 lej értékű angiográf, amelynek segítségével a főverőér és a hasi nagyerek, a végtagok verőerei, valamint a koszorúerek érfestéssel átvilágíthatók. Láthatóvá válik a különböző érszakaszok szűkülete, elzáródása, kóros tágulata vagy kóros összeköttetése más erekkel. Tervezett érműtétek előtt elengedhetetlen ez a vizsgálat. Ennek a megvásárlását állami költségvetésből az RMDSZ által kiharcolt 7 millió lejből fogjuk biztosítani.

A megyei tanács többletköltségvetését, amelyből 64 millió lejt a fejlesztésekre szántunk, azért szeretnénk teljes mértékben befektetésekre fordítani, mert akárcsak az európai unió mostani költségvetési ciklusában – 2014-2020 között -, ugyanúgy, a jövő költségvetési ciklusban – 2021-2027 között – is, lesznek majd kiírva retrospektív projektek, ami azt jelenti, hogy minden beruházás költsége, amelyet a megyei tanács elvégzett az uniós normatíváknak megfelelő közbeszerzési procedúrák szerint, elszámolható lesz az elkövetkező pályázatoknál. Minden saját költségvetésből elvégzett fejlesztést szeretnénk így, uniós pénzekből elszámolni, mert ez nagy segítséget jelent majd a megyetanácsnak” – mondta az alelnök.

Kulcsár Mária