Thu. May 30th, 2024

Új szabályok szerint fognak működni a bölcsődék és az óvodák

Azok a szülők, akik igénybe vennék az állami bölcsődék és óvodák szolgáltatásait, és a nyári vakáció idején is odavinnék gyerekeiket, hétfőtől kérhetik ezek felvételét abban az intézményben, amelybe a gyerek év közben járt.

A kéréseket a tanfelügyelőség összesíti, majd elküldi az intézményeket fenntartó önkormányzatoknak, hogy döntsenek arról, hogy melyik oktatási egységet nyitják meg. Az érintett bölcsődék és óvodák listáját közzéteszik a tanfelügyelőségek székhelyén és ezek honlapján.

A vakáció alatt csak szórakoztató jellegű tevékenységek lesznek. A foglalkozás egyénileg zajlik, a nem fertőtleníthető játékokat nem veszik elő, a gyerekek sokat fognak a szabadban tartózkodni.

A szabályzat értelmében a gyerekek nem hozhatnak otthonról játékot az óvodába.

Gondoskodnak arról, hogy érkezéskor és hazainduláskor ne alakuljanak ki torlódások.

A 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérséklettel jelentkező gyerekeket nem fogadják az óvodában.

Súlyt helyeznek arra, hogy minden gyereket megtanítsanak arra, hogy legalább 20 másodpercig mossa a kezét.

A program végén minden olyan tárgyat (asztalokat, székeket, szekrényeket, kilincseket, korlátokat, játékokat, stb.), amihez a gyerekek hozzáérhettek, alaposan fertőtlenítenek.

A légkondicionáló berendezések használata tilos.

Az asztalok helyét megjelölik, csökkentik a gyerekek számát a csoportokban úgy, hogy minden gyerekre jusson legalább 4,5 négyzetméter felület, az ebédlőben és a hálóban a gyerekeknek mindenkor legalább két méter távolságra kell lenniük egymástól.

Az alkalmazottak folyamatosan arcmaszkot viselnek, amelyeket legtöbb négyóránként cserélnek, és az intézményen belül nem az utcai cipőben járnak – írja még a szabályzat.