Tue. Jul 16th, 2024

Új, RMDSZ-es tervezet a közigazgatási törvénykönyvre

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője és közigazgatási szakpolitikusa bejelentette: törvénytervezetet iktat az RMDSZ, a parlament által elfogadott formáját támogatjuk a közigazgatási törvénykönyvnek, újabb, a magyar közösség számára fontos kiegészítésekkel.

Újabb nyelvhasználati jogokat is javasol a tervezet:

 • Az új tervezet tartalmaz minden olyan nyelvhasználati jogot, amit az RMDSZ-nek sikerült 2018-ban a parlamentben kiharcolnia.
 • Azokat a megszerzett nyelvhasználati jogokat is tartalmazza az új tervezet, amelyeket eltörölt a kormány sürgősségi rendelete, amikor megcsonkították a magyar közösség számára fontos törvényt. Így a megszerzett, érvényben lévő jogaink nem csorbulnak: ott is megmaradnak a magyar közösség jogai, ahol a magyarság számaránya a húsz százalékos küszöb alá csökkenne a következő népszámláláskor. Például nem vehetik le Kolozsváron a helységnévtáblát a 2021-es népszámlálást követően.
 • Az új tervezet szankciókat ír elő arra az esetre, ha a közintézmények nem tartják be a nyelvhasználati jogokat.
 • Az új tervezet a megyei rendőrségekre is kiterjesztené az anyanyelv-használati jogot.
 • Az új tervezet a szimbólumhasználati jogokat törvénybe foglalja. Helyi szinten a nemzeti, történelmi, gazdasági és kulturális identitásunkat kifejező szimbólumok használatáról dönthet a megyei és helyi önkormányzat.
 • Az új tervezet biztosítja közösségünk számára a magyar képviseletet. Idén a kormány sürgősségi rendelettel változtatta meg a megyei tanácselnökök megválasztására vonatkozó rendelkezést, veszélyeztetve ezzel a magyar képviseletet. Jelenleg 5 megyét vezet magyar ember, az RMDSZ tervezete visszaállítaná a legutóbbi önkormányzati választások ideje alatt érvényben lévő rendelkezést, hogy az erdélyi magyar közösség megőrizze erejét, képviseletét.

Ezért van szükség egy új törvénytervezetre

Mint ismeretes, a Nép Ügyvédje szeptember elején alkotmánybírósági óvást intézett az érvényben lévő, sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv ellen. A sürgősségi kormányrendelettel megcsonkított törvénykönyvvel az RMDSZ sem értett egyet, mivel több nyelvi jogot és megszerzett kisebbségi jogot törölt el. A ma benyújtott tervezetre azért van szükség, mert ha a testület alkotmányellenesnek nyilvánítja az érvényben lévő rendeletet, a közigazgatás szabályozás nélkül maradhat.

Az új tervezet az RMDSZ által már kiharcolt, de a kormány által részben eltörölt jogokat is tartalmazza

 • Egy modernebb, decentralizált közigazgatást ír elő. Például a gépjárműbejegyzés és jogosítvány-kibocsátás átkerül a prefektus alárendeltségéből a megyei önkormányzatok hatáskörébe.
 • Magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot.
 • A tervezet rendelkezései kiterjesztik az anyanyelvhasználatot a prefektus intézményére, a tömegközlekedési vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra.
 • Anyanyelvű formanyomtatványok segítik az ügyintézést ezután az önkormányzatokban.
 • Ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot, ha így dönt az önkormányzat.

RMDSZ-tájékoztató