Wed. Sep 27th, 2023

Új rendelet, amely javítja az állategészségügyi előírásokat

Április 21-én lép hatályba 2016/429 számú európai uniós Állategészségügyi rendelet, amely javítja az állategészségügyi előírásokat, valamint közös rendszert hoz létre a betegségek felismerésére és leküzdésére, illetve az egészségügyi és az élelmiszer- és takarmánybiztonsági kockázatok kezelésére.

Az Európai Bizottság azonban 6 hónapos türelmi időt szab meg és október 20-ig elfogadja a régi állatorvosi és állategészségügyi igazolásokat.
A rendelet egyetlen, egységes keretszabályozásba foglal számos eddigi rendelkezést. Így például arra kötelezi a tagállamokat, hogy készítsenek készenléti tervet bizonyos betegségek kezelésére; konkrét szabályokat ír elő arra vonatkozóan, hogy valamely betegség igazolt vagy gyanított kitörése esetén milyen vakcinázási és járványvédelmi intézkedéseket kell megtenni; az Európai Unión kívüli országokra vonatkozóan szabványokat és követelményeket ír elő az állatok behozatala és kivitele tekintetében; meghatározza a vészhely­zet esetén követendő eljárásokat annak érdekében, hogy az uniós tagállamok mindegyike gyorsan és egységesen tudjon reagálni.

Sütő Attila