Sun. Apr 14th, 2024

Új lehetőség a szemműtétek esetében

Kitűnően működik a Zilahi Sürgősségi Kórház szemészeti osztályának augusztusban kapott korszerű műtőberendezése. Azóta több mint 220 szemműtétet végeztek ezzel az eszközzel. A műtétek 80%-ában szürkehályogot operáltak. A nagyfrekvenciás hullámokat gerjesztő eszközének köszönhető, hogy csökken a beavatkozás által ejtett seb, ez használható a kristályszemlencsék beültetésekor és sok más esetben is, és jelentősen csökken a gyógyulás folyamata. A mikroszkópos eszköz teljes ára 376.000 lej, ezt a megyei tanács fizette ki.

Az év elejétől a szemészeti osztályra 455 beteget utaltak be, az esetek 90%-a szorult műtétre. A részleg 3 orvosa és 12 asszisztense 184 egynapos beutalón vizsgálta vagy kezelte a betegeket.

Az egészségügyi ellátásban most pontosabb diagnózis, csökkent mértékű beavatkozás vált lehetővé, és a betegek is gyorsabban gyógyulnak a kórház minden osztályán, mert a 2018-2019-es időszakban 40.800.000 lej értékben nyert uniós és minisztériumi finanszírozást a megyei tanács a kórház eszközparkjának korszerűsítésére.
(J.L.)