Wed. Sep 27th, 2023

Új építkezési szaktanácsadókat és tervezési ellenőröket engedélyeztet a fejlesztési minisztérium

Versenyvizsgát ír ki a fejlesztési szaktárca, új tervezési ellenőröket és építkezési szaktanácsadókat engedélyeztet. A versenyvizsga ütemtervét és feltételeit a minisztérium honlapján tették közzé – tájékoztat Cseke Attila fejlesztési miniszter.

„A magán építkezéseket és a közösségi beruházásokat egyaránt hátráltatta az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök hiánya és monopolhelyzete. Tűzvédelmi szakértők hiányában nem épülhet tűzbiztos lakás, biztonságos bölcsőde vagy akár tűzbiztos kórház. Az RMDSZ vállalta a helyzet megoldását kormányra lépés után, meghoztuk a szükséges jogszabály módosításokat, és most kiírtuk az első versenyvizsgát ” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium módosította a korábban hatályos rendelkezést. Ennek értelmében a meglévő szakemberek vizsgáztatták a számukra szakmai konkurenciát jelentő új szaktanácsadókat és ellenőröket. Cseke Attila rámutatott: országszerte csupán 47 engedélyezett tűzvédelmi szaktanácsadó dolgozik, 24 megyében egyetlenegy ellenőr sincs, de az épületek földrengésbiztonságát szavatoló szakemberekből is hiány van. A különböző szakterületeken engedélyezett ellenőrök és szaktanácsadók több mint felének életkora meghaladja a 70-et.

A ma közzétett ütemterv szerint december 18-21 között szerveznek rácstesztes versenyvizsgákat nem csak a fővárosban, hanem Kolozsváron, Brassóban, Temesváron, Jászvásáron és Konstancán is. A Vizsgázókat egy vegyes bizottság bírálja el, amelyekben egyetemi tanárok is helyet kapnak a meglévő szaktanácsadók és ellenőrök mellett.

A vizsgáztató bizottság különbözik a javító bizottságtól, ezzel is növelve a vizsgaeredmény hitelességét, hangsúlyozta a szaktárcavezető, majd hozzátette: a jelentkezőknek legalább 8, illetve 12 év tapasztalattal kell rendelkezniük, amennyiben legalább 3, illetve 4 évig dolgoztak építkezési tervrajzkészítéssel.