Tue. Jul 16th, 2024

Turizmusfejlesztés: egyesületbe tömörülnek a szilágysági települések, hogy közösen pályázhassanak

Hosszú távú, Szilágyságot érintő kulturális, turizmus-, és gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozását tűzte célul Szilágy Megye Tanácsa. A mandátum kezdetén, 2020-ban az önkormányzat új vezetősége a nyolc éve létrehozott Sălaj Plus egyesület névváltoztatásáról (Szilágyság Közösségfejlesztő Egyesület – Ţara Silvaniei) és bővítéséről döntött, hogy az addigi hat közigazgatási egységen kívül újabb területeket is bevonjanak a projektekbe.

Szilágyi Róbert-István, az egyesület vezetőbizottságának tagja elmondta, idén a 61 közigazgatási egységből 57 társult az egyesülethez, hogy a jövőben ne csak közigazgatási egységenként, hanem együttesen fejleszthessék a térséget.

„Elsődleges szempont volt a statútum módosítása, ezt követően azon dolgozunk, hogy megkaphassuk az Integrált területi beruházás (ITI) státuszt, amely lehetőséget biztosítana az egyesület számára, hogy közvetlenül brüsszeli forrásokra pályázzunk anélkül, hogy a romániai bürokratikus pályázati rendszert igénybe vennénk. Júliusban megszületett a bírósági döntés, várjuk a törvénymódosítást, hogy az ITI státuszt hivatalosan is megkapjuk. Reméljük, egy-két hónapon belül a parlamenti képviselet segítségével törvényerőre emeljük ezt az egyesületi lehetőséget” – mondta az egyesület alelnöke.

Leltározzák a megye „értékeit”

Folyamatban van a megye településein lévő kulturális, nemzeti, hagyományőrző értékek feltárása, összeírása, amelyek elérhetővé válnak egy erre kidolgozott alkalmazáson, ezáltal a Szilágyságba látogató turisták megismerhetik a megye nevezetességeit, értékeit, a kastélyokon, várakon, templomokon, múzeumokon, emlékhelyeken át a hagyományőrző házakig, falumúzeumokig.

Ezzel párhozamosan zajlik a szálláshelyek (szállodák, panziók, vendégházak stb.) feltérképezése és a turisztikai-kulturális útvonalak kidolgozása. „Egy település sem tudja hosszabb ideig, napokig ott tartani, lefoglalni az érdeklődőt, ezért útvonalakban gondolkodunk. Példaként említeném a Szilágysági Borok Útját, amelyen végighaladva a turista megismerkedhet a korabeli borkészítési technológiával (Szilágysámson, Szilágyballa, Sarmaság, Ipp, Szilágyzovány, Kraszna) és ellátogathat a szilágysomlyói, kárászteleki és kémeri modern pincészetekbe. A műemléképületek vagy a természeti látványosságok útvonalát is kidolgozzuk, mert megyénk számos olyan látványossággal büszkélkedhet, amiről csak kevesen tudnak, lásd az almásgalgói Sárkányok kertjét” – nyilatkozta Szilágyi Róbert.

Az egyesület tevékenységéről részletesen a https://maszol.ro/gazdasag/Turizmusfejlesztes-egyesuletbe-tomorulnek-a-szilagysagi-telepulesek-hogy-kozosen-palyazhassanak honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.