Sat. May 21st, 2022

Több tejet importált Románia tavaly, mint 2019-ben

24,4 százalékkal több tejet importált Románia tavaly, mint 2019-ben – ez abszolút számokban 26 400 tonnás növekedést jelent, 108 492 tonnáról 134 918 tonnára. Ez gazdasági elemzők szerint azt jelenti, hogy a tejpiaci szereplők nem az ellátási láncok lerövidítését és a hazai feldolgozó ipar kapacitásnövelését tartották szem előtt, hanem a költséghatékonyságot. Az import tej zöme Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból érkezett. A hazai termelőktől felvásárolt tej mennyisége mindössze 1,1 százalékkal nőtt.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság adatai szerint az országban jelenleg 158 tejfeldolgozó üzem működik, azonban vannak lefedetlen területek.

Hat megyében, köztük két erdélyiben, Szilágyban és Krassó-Szörényben tejipar nem létezik. A Ziarul Financaiar című gazdasági szaklap összesítése szerint a tejipar éves forgalma megközelíti a 6 milliárd lejt. Az ágazatot a multinacionális vállalatok dominálják, a meghatározó piaci szereplők között egyetlen belföldi sincs.

Sütő Attila