Thu. Apr 18th, 2024

Tízezer lejig terjedő bírsággal büntetik május 1-jétől az elektronikus naplós pénztárgépek hiányát

Szigorítja az adóhatóság (ANAF) az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatának ellenőrzését.

Az ANAF közleménye értelmében a februári visszaesés után márciusban is csaknem 40 százalékkal csökkent az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon. Ezért áprilisban szigorítják annak ellenőrzését, hogy áttértek-e a cégek az új típusú kasszagépek használatára.

Azok a vállalkozások, amelyek május 1-jéig nem szerzik be az elektronikus pénztárgépet, nyolcezer és tízezer lej közötti bírságra, illetve tevékenységük ideiglenes felfüggesztésére számíthatnak. A büntetéstől csak abban az esetben tekintenek el az adóellenőrök, ha a tulajdonosok bizonyítani tudják, hogy megrendelték a kasszagépet, illetve igényelték a beszerelését.

Bár eddig összesen 504.966 elektronikus naplós pénztárgépet regisztráltak az ANAF informatikai rendszerében, eddig mindössze 344.020-at állítottak működésbe az adófizető cégek – mutat rá közleményében az ANAF, amely túl nagynak tartja ezt a különbséget.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

www.agerpres.ro