Mon. Oct 2nd, 2023

Tisztújítás az RMDSZ Szilágy Megyei Nőszervezetében

Az elmúlt csütörtökön tisztújítást tartott az RMDSZ Szilágy Megyei Nőszervezete, amelyen jelen volt Seres Dénes parlamenti képviselő és Bíró Rozália, a nőszervezet országos elnöke.

Az RMDSZ Szilágy megyei Nőszervezet 2013. augusztus 16-án alakult, ezt követően sorra alakultak meg a helyi nőszervezetek, Zilahon 2014. január 24-én. ,,Azokon a településeken, ahol megalakult a Nőszervezet, a közösségi élet felpezsdült, több rendezvényt tartottak. Néhányat említenék: Mosolygós Karácsony, Húsvéti zsongás, anyák napi műsor, gyereknap, idősek világnapja, farsangi mulatságok, jótékonysági koncertek. Eredményes volt a Sorsfordító nők a Szilágyságban rendezvény és a Sikeres nők iskolája is. Társszervezőként a Nőszervezet minden helyi és megyei RMDSZ rendezvényen jelen volt, és a választási kampányból is derekasan kivették a részüket a hölgyek. Mindezek mellett, évente több képzést szerveztünk: rendezvényszervezést, kommunikációt, nyilvános beszédet stb. Célunk közt szerepelt a Szövetség és az emberek közötti kapcsolat erősítése, a nők közéleti szerepvállalásának bátorítása és részvételük megerősítése a döntéshozatali testületekben, valamint olyan méltányos szakpolitikák kidolgozása és törvények módosítása, ami lehetőséget biztosít a nőknek az anyaság és család mellett a karrierépítésre. Továbbá említeném a családon belüli erőszak és kirekesztettség visszaszorításának fontosságát, illetve a férfiak és a nők közötti bérkülönbségek megszüntetését, ugyanakkor szerethetőbbé akartuk tenni a politikát. Kezdetben döcögős volt az út, de minden szakasznak megvolt a maga szépsége, és ma már csak az eredmény a fontos” – nyilatkozta Marina Ida-Magdolna leköszönő elnök.

Bíró Rozália kiemelte, a Nőszervezetnek közösségépítő feladata van, és bár néha nehézségekkel szembesül, tovább tud menni, mert a szervezetnek működnie kell, és női bölcsességgel mindenkihez el kell jutni, mert mindenkinek szüksége van a törődésre, odafigyelésre. Embert és családot próbáló időben a zászlót tovább kell vinni, és arra biztatott mindenkit, hogy folytassák a megyei közösség építését. Tudatosan kell építkezni, a családot, közösséget megőrizve. Országszerte példaértékű a szilágysági nőszervezet működése, ezt meg kell tartani, és egymás kezét fogva kell előrehaladni. Beszédében megköszönte az elnökasszony eddigi tevékenységét, kiemelte, Marina Ida olyan volt a szilágysági szervezet élén, akár egy anya, kellő bölcsességgel rendelkezett, és határtalanul, nagy lelkesedéssel, szívét-lelkét beleadva vezette a nőszervezetet.

Marina Ida elmondta, meghatározó volt számára az elmúlt 8 év, és nagyon sokat köszönhet mentorának, Seres Dénes képviselőnek, akitől bölcsességet, és nagyon sok biztatást kapott. A Szilágy megyei erős képviselettel sokat lehetett elérni, megye szinten 29 helyi szervezetet hoztak létre, melyeknek tagjai úgy dolgoznak, mint a szorgos hangyák, és mindenben toronymagasan az elsők voltak. A jövőt illetően azt kívánta, hogy a színvonalat továbbra is tartsák meg, sőt növeljék, de soha ne hagyják alább. Mindig előre kell menni, a közösséget meg kell tartani, és nemzetben kell gondolkodni, ezt kell éltetni és gyarapítani.

A beszámolók után a küldöttek Kovács Irén Erzsébet szenátor személyében megválasztották a Szilágy megyei Nőszervezet új elnökét, és bizalmat szavaztak az eddigi alelnököknek: Béczi Csillának, Vasvári Mária Magdolnának, Berki Editnek, Gál Ilona Enikőnek és Acsádi Annamáriának.

Kovács Irénke megköszönve a bizalmat kiemelte, ahol béke van, ott erős, összetartó magyar közösség van, és a szilágysági Nőszervezet egy ilyen közösség. Továbbra is az a céljuk, hogy lelki, szellemi gyarapodást érjenek el, és megtartsák a keresztény értékeket, azokat képviseljék, majd megnevezte az ügyvezető elnök személyét: Simonfi Máriát, aki mint mondta, kellő erővel és bölcsességgel rendelkezik ahhoz, hogy tovább vigye a szervezet ügyét, és a társakkal egy erős csapatként tovább fejlesszék a közösséget, ami továbbra is példaértékű kell legyen.

Seres Dénes parlamenti képviselő kiemelte a szervezet fontosságát, és arra biztatta a hölgyeket, hogy erős magyar közösségként működjenek továbbra is együtt, közösségi életet teremtve, tömbbe maradva, ugyanakkor elismerte, hogy sokszor a nők vállalják a munka nehéz részét. Az új elnökasszonynak sok sikert kívánt, és kihangsúlyozta, Irénke egy harcos nő, aki mindent megtesz majd a szervezet jó működéséért.

K.M.