Sat. Nov 28th, 2020

Terményalapú támogatásra lehet pályázni

Terményalapú támogatásra pályázhatnak azok, akik saját gazdaságukban előállított termékeket értékesítenek valamint a halászok.

A törvény 2021. január elsejétől lép érvénybe, a támogatást legtöbb három évig folyósítják. A képviselőház által döntő fórumként elfogadott és az államfő által kihirdetett jogszabály értelmében a gazdáknak közvetlenül kell értékesíteniük, vagy feldolgozó egységeknek kell eladniuk a terményt három éven keresztül.

A törvény szerint amennyiben felvásárlónak adják át a termést, akkor legtöbb évi 10 000 euró, ha feldolgozókhoz juttatják el, akkor kétszer ekkora, 20 000 eurós támogatásra pályázhatnak. A pénzt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetéséből biztosítják.
A következő termények értékesítésére lehet pályázni: zöldségek, gyümölcsök, szőlő, gabona, élő haszonállatok, szárnyasok, tej, tojás, méz, termesztett gomba és sörárpa, valamint halgazdaságokban tenyésztett halak.

Olyan magán- és/vagy jogi személyek, családi vállalkozások, egyéni vállalkozók pályázhatnak, akik mezőgazdasági területtel rendelkeznek, vagy azt bérelnek, rendelkeznek termelői engedéllyel és terményeiket első kézből értékesítik.

A támogatási igénylést ahhoz a mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökséghez kell majd benyújtani, amelynek a hatáskörébe tartozik a megművelt terület.

Sütő Attila