Sun. Jun 16th, 2024

Teodorovici: arról is beszéljünk a diákokkal,nem úgy lenne-e korrekt, hogy egyetem után néhány évig Romániában dolgozzanak

A kormány ,,átlátható tárgyalást” folytat majd az egyetemisták képviselőivel a nekik járó utazási kedvezményekről – mondta vasárnap este Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint azt is meg kellene kérdezni a diákoktól, “nem úgy lenne-e minden szempontból korrekt, hogy az egyetem elvégzése után néhány évig Romániában dolgozzanak?”.

A tárcavezető szerint az egyeztetésre ezen a héten fog sor kerülni. “Javasoltam, hogy legyen egy átlátható tárgyalás, lássák az emberek, miről beszélünk” – mondta Teodorovici.

A miniszter szerint ugyanakkor azt is fel kellene vetni a tárgyaláson, hogy ha a kormány továbbra is támogatást és kedvezményeket nyújt a hallgatóknak, ,,nem úgy lenne-e minden szempontból korrekt, hogy az egyetem elvégzése után néhány évig Romániában dolgozzanak?”. “A román állam nagyon sokat fektet a diákokba, hogy aztán nagy részük külföldre menjen dolgozni” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint egyetlen más európai országban sem történik ez így.

Eugen Teodorovici közölte, ,,elvi szinten” megállapodtak a költségvetés-kiigazítás alapelveiben, és előterjesztették néhány intézkedés tervezetét. Az egyik az egyetemisták ingyenes vasúti utazását érinti. A tárcavezető szerint több módosítási változat szóba jöhet ennek kapcsán, például korlátozhatják az évente igénybe vehető ingyenes utazások számát, megszabhatják a kedvezményezettek felső korhatárát, vagy a tanulási eredményekhez köthetik az ingyenjegyek odaítélését.

agerpres.ro