Thu. Apr 18th, 2024

Teodorovici: a költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak maradéktalan kifizetését, valamint az infrastruktúra-projektek finanszírozását

A kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetését, valamint a beruházások folytatását, ,,senkinek nem kell aggódnia” – hangsúlyozta a kabinet ülését követően a pénzügyminiszter.

Eugen Teodorovici rámutatott, a bruttó hazai termék most először meghaladta az 1000 milliárd lejt, 9 milliárd lejjel nagyobb az eredetileg becsültnél, és az erre az évre kitűzött 2,76 százalékos költségvetési hiánycél sem forog veszélyben. Hozzátette, az idei első negyedévben 5 százalékos gazdasági növekedést jegyzett Románia a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, és a makrogazdasági adatok arra engednek következtetni, hogy a kormány által hozott intézkedések eredményeseknek bizonyultak.

,,A költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak maradéktalan kifizetését, valamint az infrastruktúra-projektek finanszírozását. Senkinek nem kell aggódnia – gondolok itt az állampolgárokra” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy sehonnan nem vonják meg a finanszírozást, csak bizonyos, az éves költségvetés kidolgozásakor “túlbecsült” adatok korrekciójáról van szó.

A miniszter szerint a kivitelezés alatt álló beruházások “gond nélkül folytatódhatnak”, ugyanakkor 2,9 milliárd lejt utalnak ki a helyi önkormányzatok számára a ,,költségvetések kiegyensúlyozására”, és további 1,7 milliárd lejt szánnak a Helyi Fejlesztések Országos Programjára.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, a költségvetés-kiigazítási tervezettel kapcsolatban elhangzott “vészjósló” nyilatkozatoknak nincs valóságalapjuk, teljesen indokolatlanok, a román gazdaság ellen irányulnak és elrettentik a befektetőket.

A költségvetés-kiigazítást első olvasatban múlt heti ülésén tárgyalta a kormány.

A pénzügyminisztérium akkori tájékoztatása szerint a tervezet értelmében a költségvetés GDP-arányos hiánya az eredetileg meghatározott 2,76%-os szinten marad. A dokumentum szerint az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcától vonnák el a legtöbb pénzt.