Fri. May 31st, 2024

Településen belül lehet közlekedni, a település elhagyása tilos, bizonyos kivételekkel

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője csütörtökön késő este bejelentette: május 15-étől településen belül szabad közlekedni a járványvédelmi óvintézkedések betartása mellett, de tilos a lakhelyi településen, illetve annak metropolisz-övezetén kívül utazni. A településen belüli helyváltoztatáshoz már nem kell nyilatkozatot írni.

Az utcákon, köztereken továbbra sem gyűlhet össze háromnál több ember, ha nem ugyanahhoz a családhoz tartoznak.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság csütörtök esti ülése után tartott sajtótájékoztatón Arafat közölte: bizonyos kivételekkel a település vagy metropolisz-övezet elhagyása tilos. A kivételek közé tartozik, ha valaki munkavégzés, humanitárius tevékenység vagy önkéntes segítés, mezőgazdasági munka, mezőgazdaságból származó áru értékesítése céljából hagyja el a települést, ha más településen lévő tulajdonát kell adminisztrálnia vagy karbantartania, ha bizonyos jogok megszerzéséhez szükséges dokumentumokra van szüksége. El lehet hagyni a települést orvosi kezelés, gyermekfelügyelet vagy családtag gondozása, idősgondozás, beteg vagy fogyatékkal élő személy ellátása céljából is, illetve családtag elhalálozása esetén, valamint orvosi vizsgálat céljából, amennyiben az halaszthatatlan, és szükséges hozzá az orvos és páciens személyes találkozása.

Arafat azt is elmondta, hogy május 15-étől megnyitnak a parkok, de a gyermekjátszóterek nem. A parkokban be kell tartani a fertőzést megelőző óvintézkedéseket – figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.

agerpres.ro