Thu. May 30th, 2024

Teendők a kiskertben – gyümölcsös

A hónap elején még ültethetünk bogyósokat, ha erre eddig nem volt módunk. A bogyósok, valamint a gyümölcsfák koronája alatt óvatos talajlazítás után most van az ideje a mustár, a csillagfürt vetésének zöldtrágyázás céljából, illetve talajtakarónak.

Ha van már erjedt trágyalevünk, akkor azt most 1: 5 arányban vízzel hígítsuk fel, és a fák koronája alá, valamint a bogyósok tövéhez öntözzük ki. Ezt 14 nap múlva megismételhetjük.

A fák virágzása után a jó terméskötés és a kezdeti fejlődés érdekében a maradék trágyalevet még egyszer 8 rész vízzel hígítsuk fel, és azzal öntözzünk. Ügyeljünk arra, hogy fánként, illetve bokronként egyszeri alkalommal 10 liternél többet ne öntözzünk ki. A zöldtrágyázásra vetett növényeket virágzás után vágjuk le, utána csalánlével öntözzük meg, vagy más, nitrogéntartalmú szerves trágyával dúsítsuk.

 

Erjesztett levek, trágyalevek készítése:
1 kg friss növényre 10 liter vizet számoljunk. Egy-két nap múlva megindul az erjedés, ami napon felgyorsul. Naponta kétszer kell keverni, hogy oxigén jusson a matériába. Ilyenkor egy-egy marék zeoliot is keverjünk bele – nem csak megköti a szagokat, hanem növeli a trágyalé nyomelemtartalmát is. Fém hordóba ne készítsük mert kémiai kölcsönhatás lép fel. Az érett trágyalé 1:20 arányban hígítható. Ebben az arányban a növény talaja köré öntözzük. Levéltrágyának ez az arány tömény. Ha levéltrágyát akarunk, akkor 1:50 arányban hígítsuk. Permetezővel történő kijuttatáshoz feltétlen szűrni kell, mert a fúvóka eldugul.

 

Csalánlé

Lehetőleg friss növényeket tegyünk hideg vízbe, és csak néhány óráig, legfeljebb egy nap és egy éjszakán át ázzanak. Az erjedés nem indulhat meg bennük, még előtte fel kell használnunk. 1 kg frissen szedett csalánt 10 liter vízbe áztatunk és nem hagyjuk erjedésnek indulni. 12-24 órán át állni hagyjuk, és hígítatlan formában permetezzük ki a levelekre. Levéltetvek ellen hatásos.

gazigazito.hu