Fri. May 31st, 2024

Tápanyaghiány és virágoskert

Ha a növény elszíneződött, sárgul, lassan és satnyán nő, a tápanyaghiány lehet az oka. A növekedésben fontos szerepet játszik a  nitrogén, a foszfor, kálium, stb.


Tápanyag

Hatása

Hiánytünetek

Forrás
Nitrogén A fejlődés valamennyi szakaszában szükséges A levelek sárgulnak, a növények satnyulnak. Vérliszt, komposztált baromfitrágya, vetésforgóban pillangósok utáni ültetés, juh és kecsketrágya, csalántrágyalé. A túladagolás perzselést okozhat, erőteljes növekedést, túl sok levélképződést, virágzás elmaradását, ellenálló képesség csökkenését okozhatja. (vérlisztet horgászboltokban lehet kapni, csontlisztet kisállatboltokban)
Foszfor Erősíti szárakat, erősíti, ellenállóvá teszi a növényt a betegséges és kártevőkkel szemben, serkenti a virág és gyümölcsképződést. A növény vöröses vagy lilás-barnás levélszíneződése, rossz gyökérfejlődés, csekély terméshozam. A túladagolás következtében azonban a vasat, rezet nem képes felvenni a növény, növekedési rendellenesség lép fel. Csontliszt,háziszárnyasok trágyája
Kálium A szövetek tartósságát biztosítja, a gyökér és gumóképződést serkenti. Anyagcsere, cukor és keményítőképzés, fotoszintézisnél van nagy szerepe. Hozzájárul a hideg tűrés erősítéséhez. Az alsó levelek foltos, tarka vagy fodros, fejletlen gyökerek, gyenge szárszövet. A levelek szélükön barnulnak, végül elszáradnak. Túladagolásával növekedési zavar lép fel. Fahamu, baromfi- marha- és disznótrágya
Magnézium Klorofil képződés, foszfor oldódás a talajban Levélerek mentén világosabb foltok jelennek meg. Kálisó

 

Ellenőrizzük a rózsáinkat.

Számtalan betegséget tudunk hárítani, ha időben védekezünk ellenük. Ha réztartalmú szerrel permetezzük a gyümölcsfákat, a rózsákat se hagyjuk ki. A kitörő vadhajtásokat tőből távolítsuk el, amint észrevesszük őket. A talajfelszín alól bújnak ki, ezért a talajt  szedjük fel, és vágjuk vissza.

 

hajtáscsúcsokon összesodródott leveleket:

a levélsodró moly okozza. Szedjük szét, a benne lévő hernyót tapossuk el. Ha ettől undorodunk, vágjuk le a leveleket és így tapossuk el. Ha a levelek hosszirányban pöndörödöttek, akkor levélsodró rózsadarázs garázdálkodik. A pöndörödött leveleket vágjuk le, tapossuk szét a benne lévő hernyókat.

 

Az elszáradó fás hajtások, hajtáscsúcsokat:

a levéldarázs lárvák belűről rágcsálják. A hajtások amint száradni kezdenek, vágjuk le, égessük el.

– Ha száraz az idő, locsoljuk meg a fűszerkert növényeit is. Igaz, hogy a legtöbb fűszernövény szárazságtűrő, de a hajtásnövekedéshez nekik is szükségük van nedvességre.

– Nyírjuk a füvet rendszeresen, a kaszálékot ne dobjuk ki, használjuk talajtakarásra a konyhakertben illetve a virágok között.

– Folyamatosan figyeljük a kerti madarak fészkelőhelyeit, hogy a költést semmi ne zavarja. Leginkább a macskák jelentenek veszélyt, melyeket mindenképp távol kell tartani a a fészektől. Költés alatt ne nyitogassuk az odúkat,  és nem szabad megfogni a tojásokat sem.

– A madáritatókat is rendszeresen töltsük fel vízzel. A dézsák, hordók, víztartályokba a víz felszínére tegyünk deszkát, hogy a madarak le tudjanak szállni, inni.

 

Szaporítás:

A május vége, június eleje a növényszaporítások időszaka. A kétnyáriak magvetése elkezdődhet. Az évelők begyűjtött vagy vásárolt magjait még gond nélkül elvethetjük, nagy részük őszig szépen megerősödik, és gond nélkül telelnek. A meleg/hideg hatást igénylő magok is megkapják a kedvező hőmérsékletet a tavaszi kihajtáshoz. Lényegesen olcsóbban juthatunk növényekhez, ha kihasználjuk ezt az időszakot.

dugványozáshoz szintén ideális ez az időszak. A félfás hajtások, miután a hajtásnövekedés befejeződött, könnyen és jól gyökeresednek.

Folyamatosan metsszük vissza az elvirágzott díszcserjéket. Ilyenkor válogassunk ki egy pár szép félfás hajtást, melyet dugványozzunk is. Ezzel a saját állományunkat gyarapíthatjuk.

–  kétnyári virágok vetésének is itt az ideje. Az árvácska, a nefelejcs, a százszorszép, gyűszűvirágsárgaviola vetését elkezdhetjük. A magvaik nagyon aprók, ezért ne zacskóból szórjuk a magokat, hanem “sózó” mozdulatokkal próbáljuk vékonyan szórni.

– Az előzőleg kiválogatott egyéves vesszőkből megkezdhetjük a klematisz dugványozását. (leírás: itt és itt)

– Dugványozhatjuk az aranyvesszőt, Forsythia. A puszpángfagyal és kecskerágótűztövis dugványozásának is itt az ideje.

Bujtással szaporíthatjuk a nehezen, vagy rosszul gyökeresedő növényeinket, pl. rododendron, de a klematisz és a lilaakác is szaporítható ezzel a módszerrel.

 

– Vethetjük még a mályvarózsa, kerti mályva, Alcea rosea magjait is, végleges helyükre.

– A maradék harangláb magokat is érdemes elvetni, főleg, ha a tavaszi magvetésünk nem sikerült.

– Az összegyűjtött és beérett hunyor és medvehagyma magokról se feledkezzünk meg. Ezeknek a vetése is aktuális már. Ha elfelejtettük, akkor a kökörcsin magokat is vegyük elő és a leírtaknak megfelelően vessük el. Ha jártunkban – keltünkben díszkáposzta magot látunk a polcon, érdemes egy zacskóval bedobni a kosarunkba. Az őszi, téli kert díszei ezek a növények, előnevelésük nem nagy macera.

 

– Figyeljük a kockásliliom magházát, hamarosan beérnek a magok. Egy óvatlan mozdulattal kiszóródhatnak, ezért kötözzünk egy papírzacskót a virágszárra. Ha a magok peregnek, mert már beértek, a leírtaknak megfelelően ültessük el.

 

 

 

 

 

A rózsa dugványozása:

Semmivel nem nehezebb, vagy bonyolultabb a rózsa dugványozás, mint bármely más növény ivartalan szaporítása, ha a feltételeket itt is betartjuk. A kés vagy olló éles legyen, ne roncsolja a növény szárát, természetesen a sterilitásra itt is oda kell figyelni, és ha biztosítjuk neki a gyökérképződéshez szükséges feltételeket, saját magunk által szaporított növényeink lehetnek.

A rózsadugványozáshoz olyan ágat válasszunk, melyen már levirágzott a növény. Ezek a vesszők már eléggé érettek arra, hogy gyökeret tudjanak növeszteni. Levágjuk a levirágzott ágat, legalább 3-4 levélpár legyen rajta, az alsó levél-párokat eltávolítjuk, az elnyílt virágfejet szintén levágjuk,  hormonba mártjuk a szárvéget, és gyökereztető közegbe tűzdeljük. A megfelelő párásításról itt is gondoskodnunk kell. Bátran vágjunk bele, mert gyakorlatilag semmilyen kockázat nincs vele. A levirágzott hajtásokat egyébként is levágnánk, cserép, föld, zacskó nem hiánycikk, egyedül a gyökereztető hormon megvásárlása a kiadásunk. Viszont egy doboz hormont évekig tudunk használni.

gazigazito.hu