Wed. Sep 27th, 2023

Tánczos: decemberben indul a háztartási gépek roncsprogramjának újabb kiadása

Decemberben indul a háztartási gépek roncsprogramjának újabb kiadása, 34 millió lejes pénzkerettel – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tánczos Barna ügyvivő környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető elmondta, a programra az előzőekhez hasonló módon lehet majd feliratkozni.

Tánczos bejelentette azt is, hogy a minisztérium idén további három programot indít, ezekkel az elektromos autókhoz szükséges töltőállomások építését, napelemek felszerelését és kerékpárutak kialakítását finanszírozzák.

Közlése szerint a program révén összesen 2300 töltőállomás kivitelezésére pályázhatnak közintézmények. Napelemek felszerelésére a továbbiakban is magánszemélyek pályázhatnak, az előző programokhoz hasonló módon, szakosodott cégeken keresztül.

Tánczos Barna emlékeztetett arra, hogy a sikeresnek bizonyuló roncsautóprogramokra szánt összegek évről évre nőnek. A klasszikus programra 640 millió lejt fordított idén a minisztérium a tavalyi 400 millió lejhez képest, a plusz program keretösszege pedig megkétszereződött, 200 millió lejről 400 millió lejre.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a tömbházak hőszigetelésére szánt, 1,4 milliárd lejes keretösszegű idei programra eddig 400 finanszírozási kérelem érkezett a helyi önkormányzatoktól, összesen egymilliárd lej értékben. Tánczos hangsúlyozta, hogy a kérelmek leadása és feldolgozása most sokkal zökkenőmentesebben zajlik, mint tavaly, és a pályázó helyhatóságok mindegyikének jut a pénzkeretből.