Mon. Jul 22nd, 2024

Tánczos Barna: zöldebb és környezettudatosabb szolgáltatásokat kell nyújtani a lakosságnak – a szaktárca élén ezen dolgozunk

„Az elkövetkező időszakban több olyan programot és lehetőséget biztosítunk az önkormányzatok számára, amely által zöldebb és környezettudatosabb szolgáltatásokat nyújthatnak a lakosságnak.  Ilyen például a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból biztosított összeg, amely a környezetbarát közlekedést szorgalmazza az elkövetkező öt évben, ezáltal megteremtjük a szükséges költségvetést az önkormányzatoknak a zöld beruházásokra. A Környezetvédelmi Alapon keresztül olyan programokat indítottunk és indítunk útjára, amelyek kiegészítik ezeket a törekvéseinket” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Környezetvédelmi Alap programjairól és a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervbe foglalt projektekről tartott sajtótájékoztatóján, amelyet Fülöp Lóránddal, a Környezetvédelmi Alap elnökével közösen tartott.

A szaktárcavezető ismertette a Környezetvédelmi Alap által elindított és tervezett programokat. Elmondta: tekintettel arra, hogy a klasszikus roncsautóprogramban a magánszemélyek által igényelhető támogatások költségvetése elfogyott, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a Környezetvédelmi Alappal együtt keresi a lehetőségeket arra, hogy további forrásokat azonosítson, amelyekkel költségvetés-kiegészítést eszközölhetnek. A klasszikus roncsautóprogramba való jelentkezés mértéke nem csökkent, ami az év folyamán már szükségessé tette a programra szánt költségvetés kiegészítését. 2021-ben eddig a program keretében magánszemélyeknek 510 millió lejt irányoztak elő, amit az igénylők már teljes mértékben lefoglaltak, így újabb forrásokra van szükség.

Tánczos Barna örvendetesnek nevezte, hogy ekkora érdeklődés övezi ezt a programot, és hangsúlyozta: ezáltal az állampolgárok egy nagyon fontos üzenetet közvetítenek, mégpedig azt, hogy tisztább levegőt szeretnének, és hozzá akarnak járulni a nagyvárosok levegőminőségének javulásához.

A középületek energiahatékonyságának növelésére és az energiával való intelligens gazdálkodására vonatkozó programról a szaktárcavezető elmondta, ez abban segíti az önkormányzatokat, hogy környezetkímélően működjenek.  A programot szeptember 15-én indították útjára, és az önkormányzatok szeptember 20-tól már benyújthatják a pályázati dokumentációikat. A programban az önkormányzatokhoz, a megyei tanácsokhoz és a helyi hatóságokhoz tartozó intézmények a középületek energiahatékonyságának növelésére száz százalékban igényelhetnek támogatást. A maximum 5000 lakosú községek 3 millió lejt, az 5000 lakos felett rendelkező községek 6 millió lejt igényelhetnek,  a városok 8 millió lejtől 12 millió lejig kaphatnak támogatást szintén lakosságarányosan, a megyei tanácsok pedig 14 millió lej értékben pályázhatnak a program keretében.

Tánczos Barna miniszter rámutatott arra is, hogy elindították a közvilágítás energiahatékonyságának növelését célzó programot is: október 21-től már regisztrálhatnak a Környezetvédelmi Alap honlapján az önkormányzatok, október 25-től pedig szintén az erre létrehozott online felületen lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a szükséges dokumentáció csatolásával. A program hozadéka a hagyományos, szennyező közvilágítási rendszerről a környezetbarát közvilágításra való áttérés szorgalmazása. A program összköltségvetése 500 millió lej, kedvezményezettjei pedig azok az önkormányzatok lehetnek, amelyek szeretnék új technológiák alkalmazásával modernizálni a közvilágítást. A szaktárcavezető kiemelte: ezzel jelentősen csökkentenék az energiafogyasztás mértékét és a számlák értékét. A beruházások kivitelezése 100%-ban támogatható a program összköltségvetésének és a kategória keretének kimerüléséig. Az igényelhető támogatás 5000 lakosnál kisebb község esetében maximum 1 000 000 lej; 5001-nél több lakosú község esetében maximum 2 000 000 lej; városok esetében maximum 3 000 000 lej; 0-s besorolású municípium – Bukarest – esetében maximum 25 000 000 lej; 1-es besorolású municípium esetében maximum 6 000 000 lej; 2-es besorolású municípiumok esetében maximum 5 000 000 lej.  

Ez óriási segítség az önkormányzatoknak abban, hogy elektromos energiát spóroljanak és a környezetre veszélyt nem jelentő közvilágítási infrastruktúrát építsenek ki. A Környezetvédelmi Alapnak ez a programja is azt az állandó nyomást csökkentené, amelyet az energiafogyasztás gyakorol a környezetre” – emelte ki Tánczos Barna, majd hozzátette, hogy négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok, amennyiben élni fognak a kormány és a Környezetvédelmi Minisztérium által nyújtott lehetőségekkel. Elmondása szerint a kormány a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására különít el költségvetést, továbbá a napokban a Környezetvédelmi Alapon keresztül a környezetvédelmi szaktárca egy külön program keretében támogatja az önkormányzatoknak ezeket a törekvéseit.

Fülöp Lóránd, a Környezetvédelmi Alap elnöke kifejtette: a program hozadékát abban látják, hogy amennyiben a romániai önkormányzatoknak sikerül megépíteniük a 18 ezer töltőállomást, nemcsak egy jól kiépített hálózatot bocsátanak ezáltal az állampolgárok rendelkezésére az országban, de így egyre több állampolgárt ösztönözhetnek arra, hogy a belsőégésű motorral rendelkező járművek helyett válasszanak alternatív közlekedési eszközöket.

A minisztérium azoknak az önkormányzatoknak is segítséget nyújt, amelyek egykori ipari telepeket szeretnének parkosítani, például Marosvásárhely polgármestere kérvényezte az egykori téglagyár helyén egy 20 hektáros gyártelep parkosítását. A miniszter támogatásáról biztosította azokat az önkormányzatokat, amelyek zöld oázisokat akarnak létrehozni a városokban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy közelebb vigyék a természetet a városokban élő emberekhez.

Egy másik bemutatott program a villanypásztorok felszerelésére irányul, amelyekkel védik a vadállatokat, az embereket és javaikat. Ezt október 13-án bocsátották közvitára, és következik a Hivatalos Közlönyben való meghirdetése. A program keretében a maximálisan igényelhető összeg 3 500 000 lej, amit azok a központi vagy helyi hatóságok, közintézmények pályázhatnak meg, amelyek tulajdonosai, társtulajdonosai vagy adminisztrátorai annak a területnek, amelynek a védelmére fel akarják szerelni ezeket a berendezéseket. 

A környezetvédelmi miniszter és a Környeztvédelmi Alap elnöke arra is kitért, hogy a háztartási gépek roncsprogramjának 2021-es költségvetése 75 millió lej, az eddigi három szakaszban 198 838 utalványt generáltak, amiből 109 748-at (55,19%) használtak fel 40 967 600 lej értékben, és a megmaradt összeg így hozzávetőlegesen 34 millió lej, amelyet a lakosság rendelkezésére bocsátanak egy decemberre tervezett újabb szakasz keretében. A program első három szakaszában szerzett tapasztalatok és a visszajelzések alapján bővítik a megvásárolható termékek energiahatékonysági besorolásának kategóriáit, így már például G besorolású televíziókat is lehet majd kedvezményesen vásárolni. Továbbá a módosított útmutatóban az is benne lesz, hogy a fel nem használt összeget a jövő évben oszthassák ki.

Mindezek mellett a Környezetvédelmi Alap a fotovoltaikus pannók programjának módosított, javított útmutatóján is dolgozik, a program újabb szakaszát decemberben tervezik útjára indítani.

Ugyanakkor a hulladékgazdálkodásra irányuló program útmutatójának kidolgozása is folyamatban van. Az előírásoknak nem megfelelő hulladéklerakók bezárására irányuló program keretében jelenleg 9 projekt van kivitelezés alatt, amelyeknek összértéke 54 917 631,74 lej, amiből a támogatás összege 21 797 018,09 lej. A program keretében már befejeződött egy 2 103 877,15 lej értékű projekt.

Végül Tánczos Barna és Fülöp Lóránd arról számolt be, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium a Környezetvédelmi Alappal közösen a lakosságot célzó, környezetvédelemmel kapcsolatos tájékoztató- és tudatosítókampányt indít 10 000 000 lej felhasználásával.