Mon. Jul 22nd, 2024

Tánczos Barna: Útjára indítottuk az elektromos autók töltőállomásainak létrehozására irányuló programot

Tegnaptól, december 8-től kezdve regisztrálhatnak a Környezetvédelmi Alap erre létrehozott platformján (https://www.afm.ro/statii_reincarcare.php) azok a közintézmények és önkormányzatok, amelyek szeretnének részt venni az elektromos autók töltőállomásainak létrehozására irányuló programban. Románia autóparkjának zöldítésére a szaktárca a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból is nagy összeget különített el, és most a Környezetvédelmi Alapon keresztül ezzel a finanszírozási programmal támogatjuk az önkormányzatokat abban, hogy kialakítsák az elektromos autók töltőállomásainak hálózatát, ami reményeink szerint arra fogja ösztönözni az embereket, hogy a szennyező, belsőégésű motorral rendelkező járművek helyett minél többen válasszanak környezetbarát elektromos autókat” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A támogatási kérelmeket az előzetesen regisztrált intézmények december 13-án délelőtt 10 órától tölthetik fel a rendszerbe a szükséges dokumentáció csatolásával együtt.

Azoknak az entitásoknak, amelyek a közintézmények energiahatékonyságának növelését célzó és/vagy a közvilágítás ökologizálására irányuló program során már regisztráltak, nem szükséges új felhasználóként bejelentkezniük, a korábban megadott regisztrációs adatokkal az elektromos autók töltőállomásainak kialakítására vonatkozó programban is részt vehetnek.

Fülöp Lóránd, a Környzetvédelmi Alap elnöke elmondta: „a program összköltségvetése 500 millió lej. Egy elektromos töltőállomás létrehozására igényelhető maximális összeg 190 000 lej, a beruházás kivitelezése 100%-ban támogatható, amíg az adott jogosultsági kör költségvetése ki nem merül”.

A jogosultak által igényelhető maximális összeg közintézmények esetében 800 000 lej; Bukarest municípium esetében 8 millió lej; Bukarest kerületi önkormányzatai esetében 8 millió lej; I-es kategóriájú települések önkormányzatai esetében 4 millió lej; II-es kategóriájú települések önkormányzatai esetében 3 millió lej; városi önkormányzatok esetében 2 millió lej; községek önkormányzatai esetében 1 millió lej; megyei önkormányzatok esetében 4 millió lej; országos jelentőségű turisztikai települések közintézményei/önkormányzata esetében 3 millió lej; helyi jelentőségű turisztikai települések közintézményei/önkormányzata esetében 2 millió lej; megyeszékhelyek/Bukarest metropoliszi övezetei esetében 2 millió lej.

A kérelmeket a költségvetés 150%-os kihasználtságáig fogadják.