Mon. Oct 2nd, 2023

Tánczos Barna: szeptember 15-én indul a középületek energiahatékonyságának növelésére és az energiával való intelligens gazdálkodására vonatkozó program az önkormányzatoknak

Több olyan programot indítunk útjára az elkövetkező időszakban, amely az önkormányzatok zöldítését célozza. Ma megjelent a Hivatalos Közlönyben a középületek energiahatékonyságának növelésére és az energiával való intelligens gazdálkodására vonatkozó program útmutatója, amely abban segíti az önkormányzatokat, hogy környezetkímélően működjenek.  A programot szeptember 15-én indítjuk útjára a Környezetvédelmi Alappal közösen, és az önkormányzatok szeptember 20-tól már benyújthatják a pályázati dokumentációikat. Az a célom a környezetvédelmi minisztérium élén, hogy minél több olyan zöld, országos programra találjunk finanszírozást és készítsük el a kiírást, amely valós lehetőségeket biztosít a zöldebb és környezetkímélő működéshez” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere.

A szaktárcavezető elmondta, hogy a következő periódusban a minisztérium számos környezetvédelmi programmal támogatja a helyi önkormányzatokat. Kifejtette, hogy a ma megjelent útmutató talán a legátfogóbb program, amely a polgármesteri hivatalok és az önkormányzatokhoz tartozó más épületek energiahatékonyságának növelésére irányul.

A program keretében az önkormányzatokhoz, a megyei tanácsokhoz és a helyi hatóságokhoz tartozó intézmények a középületek energiahatékonyságának növelésére száz százalékban igényelhetnek támogatást. Például a maximum 5000 lakosú községe3 millió lejt, az 5000 lakos felett rendelkező községek 6 millió lejt igényelhetnek, a városok esetében 8 millió lejtől 12 millió lejig igényelhetnek pénzt szintén lakosság arányosan. A megyei tanácsok 14 millió lej értékben pályázhatnak a program keretében ” – részletezte Tánczos Barna. Hozzátette, hogy közvitán vannak más programok is, amelyek az elektromos autók töltőállomásainak létrehozására, a közvilágítás ökologizálására, elektromos autók beszerzésére vonatkoznak, amelyek várhatóan október, november folyamán indulnak.

Továbbá a minisztérium azoknak az önkormányzatoknak is segítséget nyújt, amelyek egykori ipari telepeket szeretnének parkosítani. Tánczos Barna elmondta, például Marosvásárhely polgármestere kérvényezte az egykori téglagyár helyén egy 20 hektáros gyártelep parkosítását.

Felkaroljuk azokat az önkormányzatokat, amelyek zöld oázisokat akarnak létrehozni a városokban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy közelebb vigyük a városokban élő emberekhez a természetet” – összegezte a törekvés célját a szaktárcavezető.