Tue. Jul 16th, 2024

Tánczos Barna: közel 90 ezer kisjövedelmű családnak nyújtunk támogatást, hogy csatlakozzanak az ivóvíz- és szennyvízhálózatokra

„Megteremtettük a szükséges jogszabályi keretet, és elkészült az Első csatlakozás a víz- és csatornahálózatokra nevű pályázati kiírás útmutatója. A 168 millió eurós költségvetésű program egy fontos támogatási eszköz, amellyel rászoruló személyeket segítünk és hozzájárulunk a fenntarthatóbb vízgazdálkodáshoz is. Közel 90 ezer kisjövedelmű háztartást fogunk támogatni abban, hogy csatlakozzanak a meglévő ivóvíz- és szennyvízhálózatokra. Ez az egyik kiemelt vállalása a környezetvédelmi tárcának az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) vízgazdálkodásra vonatkozó fejezetéből” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter bukaresti sajtótájékoztatóján.

A pályázatokat a helyi vagy regionális vízszolgáltatóknak kell benyújtaniuk, az önkormányzatokkal partnerségben. A támogatásra azok az egyedülálló személyek vagy családok jogosultak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a garantált bruttó minimálbért. „A kisjövedelmű családok listáját a pályázó közigazgatási egységeknek kell összeállítani. A programot már tavasszal belefoglaltuk a Környezetvédelmi Alap 2022-es költségvetésébe, így már idén meg tudjuk kötni a kivitelezési szerződéseket a pályázó önkormányzatokkal” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A tárcavezető emlékeztetett, a Környezetvédelmi Minisztérium 1 milliárd euróval támogatja az önkormányzatokat az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztésében. Két támogatási kiírás útmutatóit már májusban közzétették. A 2000 lakosnál nagyobb közösségekben mintegy 1600 kilométernyi ivóvízhálózat és 2500 kilométernyi csatornahálózat kiépítését biztosítják. A kisebb településeken 12 900 egyéni szennyvízgyűjtő- és tisztítórendszer kiépítésére van lehetőség.

A Helyreállítási Alapból megvalósuló vízgazdálkodási beruházások pályázati útmutatóit a környezetvédelmi tárca erre a célra létrehozott online felületén lehet megtekinteni.