Mon. Jun 24th, 2024

Tánczos Barna: február 15-éig jóváhagyjuk az AFM költségvetését; 3 milliárd lejt szánunk a napelemrendszerek telepítésének támogatására

Február 15-éig jóváhagyják a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM) költségvetését, amelyből 3 milliárd lejt szánnak napelemrendszerek telepítésének támogatására – jelentette ki a keddi kormányülés elején a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna a miniszterelnök érdeklődésére elmondta, a napelemrendszerek telepítését támogató programra szánt 3 milliárd lej legalább 150 ezer pályázat finanszírozására lesz elegendő. Emlékeztetett, hogy az előző kiírásban benyújtott pályázatok kiértékelését decemberben fejezték be, így 40 ezer háztartás már részesülhet a finanszírozásból.

A tárcavezető hozzátette, egyszerűsítik a támogatás igénylésének eljárását, a pályázóknak csak a személyi igazolványt, a telekkönyvi kivonatot, valamint a villamosenergia-hálózathoz való csatlakozásról szóló igazolást kell csatolniuk a dokumentációhoz, és bizonyítaniuk kell, hogy nincs adótartozásuk.

Az AFM költségvetését február 15-éig jóváhagyják, így márciustól elindítják a napelemrendszerek telepítését támogató programot – mondta Tánczos.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a jobb teherbírás érdekében javítanak az AFM informatikai rendszerén. Emlékeztetett, hogy míg 2020-ban kevéssel több mint 72 ezer igénylést kellett feldolgoznia a rendszernek, tavaly ez a szám meghaladta a 200 ezret, mivel az AFM bonyolítja le a roncsautó programokat és a háztartási gépek roncsprogramját is.

Tánczos megjegyezte továbbá, hogy a klasszikus roncsautó program keretében 15 százalékkal emelik idén a bezúzott régi gépkocsik után járó támogatást, illetve növelik az elektromos autók vásárlásának támogatására szánt költségvetést.

A miniszter hangsúlyozta, az AFM-n keresztül lebonyolított programoknak köszönhetően nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Romániában, exponenciálisan nőtt az elektromos autóké, miközben a használt autóké csökkent, sok év után először.

“A romániai autópark egyre fiatalodik, és 2023 végére teljesítjük a helyreállítási tervbe foglalt kötelezettséget. Vállaltuk, hogy kivonunk a forgalomból több mint 250.000 régi autót. Úgy gondolom, hogy 2023 végére már a 2026-ra kitűzött célt is el fogjuk érni” – magyarázta a környezetvédelmi miniszter.