Thu. Jun 20th, 2024

Tánczos Barna: de minimis támogatást kaphatnak az erdőtulajdonosok csemetekertek létrehozására

„A helyreállítási alapból Románia legnagyobb erdősítési kampányát indítottuk el, amelynek célja 57 ezer hektár új erdő létrehozása. A következő években így több száz millió facsemetére lesz szükségünk, hogy teljesíteni tudjuk ezt a célkitűzést, és növelni tudjuk az erdő borította területek nagyságát. Ezért erdészeti csemetekertek létrehozását és modern csemetetermesztési technológiákat célzó beruházásokat is támogatunk. A helyreállítási alapból 90 csemetekert létrehozását és modernizálását vállaltuk. Mától pályázhatnak az erdőtulajdonosok és az engedélyezett erdészeti szaporítóanyag-termesztők a 200 ezer euró értékű de minimis támogatásra” – közölte Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A csemetekertek létrehozását, korszerű erdészeti csemetetermesztési technológiákba és modern vetőmag-kondícionálási technológiákba történő beruházásokat, valamint erdészeti ültetvények létrehozását támogató pályázati program költségvetése 18 millió euró. A támogatás fedezi a csemetekertek létrehozására, fejlesztésére, modernizálására, valamint erdei vetőmagok előállítására, feldolgozására és kondícionálására irányuló beruházások költségeit.

A de minimis támogatásra minden magán- vagy állami erdőtulajdonos, illetve a környezetvédelmi minisztérium által engedélyezett erdészeti szaporítóanyag-termesztő pályázhat. Így például önkormányzatok, magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek is támogatást kaphatnak. 

A pályázatokat ITT lehet benyújtani.