Mon. Oct 2nd, 2023

Tánczos Barna az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ülésén: Románia elítéli az orosz agressziót, amely a globális biztonságot is fenyegeti

„Amikor a környezetről beszélünk, akkor a minket körülvevő világról beszélünk, és ezekben a napokban Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan és jogtalan katonai agressziója túlmutat egyetlen ország határán. Ez nemcsak európai biztonsági kérdés, hanem a globális szintű biztonságot is érinti. Románia határozottan elítéli ezt a felelőtlen magatartást, amely súlyosan sérti a nemzetközi jogot és kötelezettségvállalásokat, valamint az ENSZ Alapokmányát” – hangsúlyozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ötödik ülésén, Nairobiban.

Az RMDSZ tárcavezetője az ENSZ ötödik Környezetvédelmi Közgyűlésén vesz részt Nairobiban, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) székhelyén. Az ülésen az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa, Virginijus Sinkevičius is elítélte az ukrajnai orosz agressziót.

A kenyai fővárosban zajló legmagasabb szintű globális környezetvédelmi találkozó témája A természetért tett intézkedések megerősítése a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében. Tánczos Barna a plenáris ülésen elhangzott felszólalásában Románia és a környezetvédelmi tárca által az Agenda 2030 fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetéséért és a koronavírus-járvány utáni helyreállításért tett erőfeszítésekről is beszélt. „Stratégiát dolgozunk ki a természeti erőforrások megőrzésére és a körforgásos gazdaságra való átállásra. A világjárvány következményeinek ellensúlyozására tett erőfeszítéseink részeként elfogadtuk az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervet, amely a vízgazdálkodás, biodiverzitás és a körforgásos gazdaság területén megvalósuló beruházásokat és reformokat is tartalmazza. Emellett jogszabályokat fogadtunk el az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása érdekében, és az erdőink védelmében is hatékonyan lépünk fel az integrált faanyag-nyomkövető rendszernek köszönhetően” – ismertette a környezetvédelmi tárcavezető.

Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ötödik ülését a világjárvány miatt két szakaszban tartják meg. Az első szakaszban február közepén online találkoztak a világ környezetvédelemért felelős vezetői 161 ország részvételével. A második szakasz február 28-a és március 4-e között zajlik Nairobiban, ahol határozatokat készülnek elfogadni egyebek mellett a zöld helyreállítás, a körforgásos gazdaság, a természetre és biodiverzitásra épülő megoldások és a tengeri műanyag hulladék témájában. A konferencián ugyanakkor megemlékeznek az UNEP létrehozásának 50 éves évfordulójáról is.