Fri. Jul 12th, 2024

Tánczos Barna: 200 lej értékű utalványokkal támogatjuk a lakások energiahatékonyságát az izzók roncsprogramjában

„A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága elfogadta azt a programot, amellyel támogatjuk a lakosságot a régi izzók lecserélésében, és új, LED-es izzók vásárlásában. A háztartások energiafogyasztásának csökkentésére 200 lejes utalványokat lehet igényelni az izzók roncsprogramjában. Hasonlóan a korábbi roncsprogramokhoz, a LED-es izzók vásárlásakor le kell adni a használt, régi típusú villanykörtéket. Az utalványokat azoknál a kereskedőknél lehet beváltani, amelyek csatlakoztak a programhoz” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.   A LED-es izzók vásárlása a háztartási gépek roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd.

A Környezetvédelmi Alap internetes felületet hoz létre, ahol a magánszemélyek felhasználói fiókot nyithatnak, és a program indulásakor vásárlási utalványt foglalhatnak le. Ezt követően hét napjuk lesz arra, hogy az üzletekben beváltsák az értékjegyeket.

A program keretében olyan új, legfeljebb 15 wattos LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását.   

Az izzók roncsprogramját azt követően dolgozta ki a Szövetség által vezetett szaktárca, hogy a kormánykoalíció a háztartások energiahatékonyságának támogatásáról döntött. A program finanszírozása érdekében 400 millió lejjel egészítik ki a Környezetvédelmi Alap költségvetését. 

A pályázati útmutatót a környezetvédelmi minisztérium holnapján bocsátják közvitára. Ennek lejárta után, a tervek szerint október második felében indul majd az izzók roncsprogramja.