Wed. Jul 24th, 2024

Támogatjuk a fiatalok szakképesítését és munkahelyi integrálását

117 millió euróval támogatja az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a fiatalok, munkanélküliek és aktív munkaszerződéssel nem rendelkezők integrálását a munkaerőpiacra. A Humán Tőke Operatív Programon (POCU) belül három pályázati kiírás indult el, ami a munkaerőpiac megerősítését és a szakképesítések támogatását célozza meg.

 
„Ebben az időszakban mindenkinek szüksége van a pénzre, ezért segítünk azoknak a munkavállalóknak is belépni a munkaerőpiacra, akiknek eddig nem sikerült. Sajnos nem csak munkaerőhiánnyal, de a népesség elöregedésével is szembe kell néznünk, ezért igyekszünk minden követ megmozgatni, hogy a munkaképes embereket munkához juttassuk, és a fiataloknak olyan szakmát adjunk, amivel el tudnak helyezkedni” – közölte Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár.

A 117 millió euró a következő három pályázati lehetőségre oszlik:

  • 60 millió euró támogatás szakképzésekre
  • 7 millió euró támogatás fiatalok bevonására a munkaerőpiacra
  • 50 millió euró támogatás a munkanélküliek és a munkaképes, de aktív munkaszerződéssel nem rendelkező állampolgárok bevonására a munkaerőpiacra.

Ugyanakkor ezekkel a támogatásokkal nem csak a munkavállalókat ösztönözzük arra, hogy aktívan dolgozzanak, hanem a munkáltatókat is, hogy olyan hátrányos helyzetű személyeket alkalmazzanak, akiknek kevesebb lehetőségük van az elhelyezkedésre. Ennek értelmében azok a munkáltatók, akik ilyen személyeket alkalmaznak, és minimum 18 hónapig fenntartják a munkaviszonyt, havi 2.250 lejes támogatást kapnak.

További részletek a minisztérium honlapján találhatóak.