Sat. May 21st, 2022

Támogatási tájékoztató

Tájékoztató kampányt indít a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség, hogy felkészítse a gazdákat arra, hogy miként kell támogatásért fordulniuk.

Idén kizárólag elektronikus módon lehet támogatást igényelni. A március 1-jén megnyíló és május 15-ig tartó pályázási időszak alatt a mezőgazdászoknak nem is szabad bemenniük az APIA székhelyére. A farmereknek aktualizálniuk kell a termőterületeiket (az ökogazdálkodásban érintetteket is), majd az IPA ONLINE alkalmazáson keresztül kell feltölteni az adatokat.

A farmereknek ezzel párhuzamosan, a földterületeiket adminisztráló polgármesteri hivatalokkal együtt kell ellenőrizniük a Mezőgazdasági regiszterben történő nyilvántartást. A farmerek birtokolta területekre vonatkozó adatoknak az egyszeri támogatásigénylés előttieknek kell lenniük. A helyesen kitöltött adatokat az APIA megyei központjaihoz kell eljuttatni. Az elküldött adatok helyességének a felelőssége az egyszeri támogatást igénylő farmereket, illetve azokat a hivatalos szerveket terheli, amelyek kiállították a szükséges dokumentumokat. Abban az esetben, ha az Egyszeri kifizetés állatokra is vonatkozik, a farmerek kötelezettsége az adatoknak az aktualizálása az Országos Állattartói Nyilvántartóban (Registrul Național al Exploatațiilor – RNE), illetve a megyei kirendeltségeknél történő láttamoztatása is.

Az elektronikus úton beérkezett pályázatok elbírálásáról, az adatok ellenőrzéséről, illetve a záródokumentum aláírásának az időpontjáról az APIA szakemberei értesíteni fogják a támogatásban érintett farmereket.

Sütő Attila