Mon. Dec 11th, 2023

Támogatásban részesülnek a gyógy- és aromás növények termesztői

Idén de minimis, azaz csekély összegű támogatásban részesülnek a gyógy- és aromás növények termesztői – jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető azt mondta, a program részletein még dolgoznak a minisztérium szakemberei. A fűszer- és gyógynövények termelői jelenleg is részesülnek a területalapú támogatásból, amelynek hektáronkénti összege körülbelül 481 lej (98 euró 73 cent).

Ha ökológiai gazdálkodást folytatnak és ezt bizonyító tanúsítvánnyal rendelkeznek, a 11.1-es alintézkedés keretében 365 euró/hektár/év, a 11.2-es keretében pedig 350 euró/hektár/év támogatásra jogosultak „Adómentességet fognak élvezni ezután azok a gyógynövény-termelők is, akik kevesebb mint két hektáros területen termesztik ezen növényeket” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóháza megszavazta az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetet.

Benedek kiemelte, számos gyógynövénytermelő nehezményezte, hogy az adóügyi törvénykönyv nem pontosítja az adózási feltételeket a kisebb területen termesztett gyógynövények esetében, míg a kisebb gazdaságokban megtermelt hústermékekre adómentesség van előírva.

Ezen a helyzeten javít az RMDSZ által kidolgozott és elfogadtatott jogszabály. Dr. Vass Levente és Benedek Zakariás képviselők által kidolgozott törvény továbbá azt a diszkriminatív rendelkezést is feloldja, amelynek értelmében a gyógynövénytermelők nem rendelkeztek ugyanazokkal az esélyekkel mint például a mezőgazdászok: „Az elfogadott törvény értelmében ezentúl a két hektáron termelt gyógynövény adómentességet élvez, az érintettek pedig értékesíthetik a piacokon a többi helyi termelővel együtt” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ frakcióvezetője. A törvény az államelnöki kihir­detést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után lép hatályba.

Sütő Attila