Wed. Sep 27th, 2023

Támogatás burgonyatermelőknek

Hektáronként 200 eurós csekély összegű, azaz „de minimis” típusú támogatást kínál a hazai burgonyatermelőknek a mezőgazdasági minisztérium – derül ki a szaktárca honlapján közvitára bocsátott jogszabály-tervezetből.

A krumpli-termelőknek szánt támogatási program a fokhagyma-termesztési és a fóliasátras, üvegházas zöldségtermesztési programok mintáját követi. Eszerint minden olyan burgonyatermelő – jogi és magánszemély – igényelheti a támogatást, akik legkevesebb 30 áron termel étkezési célra burgonyát és hektárra kivetítve legalább 15 tonnás átlagtermést tud elérni.

Az elvárt betakarított termésmennyiségből hektáronként 6 tonnát köteles értékesíteni a gazda: a burgonya eladására június 6-tól kezdődően egészen november 29-ig kapnak időt a termelők. A programban résztvevő gazdák farmonként – az elmúlt három esztendőben kapott „de minimis” támogatással együtt – legtöbb 20 ezer eurós támogatásra tarthatnak igényt. A tervezet alapján a programba június 3-ig fogadják a gazdák jelentkezését a megyei mezőgazdasági igazgatóságok. A romániai, étkezési-burgonyát termesztő gazdák támogatására a mezőgazdasági minisztérium idén 3 millió eurót szán.

Sütő Attila