Wed. May 29th, 2024

Szükségállapotról szóló rendelet: Lezárható a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés; bezárhatók bizonyos nyilvános helyek

A közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés fokozatos lezárása, illetve bizonyos nyilvános helyek ideiglenes bezárása is szerepel a szükségállapot ideje alatt fokozatosan gyakorlatba léptethető intézkedések között. Az államfő által hétfőn aláírt dekrétum ugyanakkor lehetővé teszi, hogy kizárólag a sürgősségi ellátásra szoruló személyeket utalják be a közkórházakba.

A rendeletbe foglalt intézkedések szerint a kockázatot jelentő országokból érkezőknek, illetve a velük kapcsolatba lépő személyeknek karanténba kell vonulniuk, ugyanakkor a hatóságok vesztegzár alá vonhatnak egy-egy épületet, települést, földrajzi régiót, illetve fokozatosan lezárhatják az országhatárt.

Emellett korlátozható vagy betiltható a járművek vagy személyek közlekedése egy bizonyos térségen belül vagy egy megszabott időintervallumban, megtiltható az érintett térség elhagyása; lehetővé válik a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés fokozatos lezárása, továbbá elrendelhető bizonyos éttermek, szállodák, kávézók, klubok, kaszinók, egyesületi székhelyek és más nyilvános helyek ideiglenes bezárása.

Egy másik előírás lehetővé teszi a közkórházak számára, hogy a sürgősségi esetek ellátására korlátozzák tevékenységüket. A rendelet szerint első fokú sürgősségnek minősülnek azok az esetek, amikor a sürgősségi osztályon keresztül beutalt beteg 24 órán belül életét vesztheti; másodfokú sürgősségnek minősülnek az olyan esetek, amikor a diagnosztizált beteg nem hagyhatja el a kórházat, továbbá a SARS-CoV-2 és a COVID-19-cel diagnosztizált páciensek.

Klaus Iohannis hétfőn rendelt el 30 napos szükségállapotot Románia területén.

agerpres.ro