Tue. Jul 16th, 2024

Szükség van rájuk: széles körű és ingyenes szolgáltatásokat nyújt a szilágysági Vöröskereszt Zilahon

A Romániai Vöröskereszt Szilágy megyei fiókja számos szociális és egészségügyi szolgáltatást nyújt a zilahi időseknek, betegeknek, rászorulóknak, viszont kevesen tudnak az általuk nyújtott ingyenes ellátásról.

Filip Lorena igazgató a héten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a tavaly 185 idősről gondoskodtak, és amennyiben lesz rá igény, más településre is kiterjesztik szolgáltatásaikat. Beszámolójában kiemelte, az orvosi ellátás a háziorvos vagy a szakorvos ajánlása alapján történik. A pszichológusból, szociális munkásból és orvosból álló bizottságuk a beteg kórlapja alapján határozza meg, hogy az illetőnek milyen ellátásra van szüksége.

Minden személy évente 90 nap ingyenes ellátásra jogosult, a szervezet munkatársai, egy kineziológus, ápolók és orvosok térítésmentes ellátást biztosítanak hétköznaponként a beteg otthonában.

„Elsősorban az ágyhoz kötötteknek vagy a mozgásban korlátozottaknak nyújtunk segítséget: bekötjük az infúziót, ellenőrizzük az élettani paramétereket, a stroke utáni felépülésben is segítünk” – mondta Filip Lorena, hozzátéve, szociális szolgáltatásokat is nyújtanak a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek, az adományokból alapvető szükségleti cikkekkel, tartós élelmiszerrel látják el őket.

A szervezetnek szociális mosodája is van, ahol az idősek kimoshatják és megszáríthatják a nagyobb textíliákat: ágyneműt, törölközőt, paplanokat, párnákat. Ez a mosoda a zilahi éjjeli menedékhely mellett található, ahol a nappali központ működik, itt az idősek számára kialakítottak egy termet, ahol internetes számítógéphez férhetnek hozzá, lehetőségük van társasjátékozásra, ismerkedni, ugyanakkor felügyelet alatt vannak.

A szervezet tevékenységéről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szukseg-van-rajuk-szeles-koru-es-ingyenes-szolgaltatasokat-nyujt-a-szilagysagi-Voroskereszt-Zilahon honlapon és a szilágyság hetilapban olvashatnak.