Mon. Jul 22nd, 2024

SZÓmiSZÓ, egy új kezdet

2019-ben Bai Attila, a Sarmasági Kultúrközpont igazgatója fejében megfogalmazódott a gondolat, mi lenne, ha kedvenc verseit megzenésítené?! Ezzel a szándékkal kereste föl egykori egyetemi csoporttársát, Szerefi Ilona énekesnőt. Nem volt más hátra, mint további partnereket keresni, majd megkezdeni az olykor nehéz, de annál nemesebb munkát. A projekthez csatlakozott Major Arnold hegedűvel, Szukits Éva brácsával és Veres Lóránd nagybőgővel, Bai Attila természetesen zongorával és harmonikával erősítette a csapatot, illetve Szerefi Ilona gyönyörű hangjával pecsételte meg a közös munkát.

Tiszta forrásuk, magyar népzenénk zenei áthallásai, nem titkolt vesszőparipájuk, de más zenei stílusokkal is próbálkoztak, az adott vers hangulatából merítve.
Rég elhunyt költőink versei éppúgy albumuk részét képezi, mint kortárs költőinkké. Ezért is viseli együttesük a SZÓmiSZÓ nevet, emelkedett zenehallgatást remélvén!

Az együttes már a tavalyi év során számos helyi rendezvényen mutatták be közös munkájuk gyümölcsét, ezeket nevezhetnénk főpróbáknak is. Sajnos az idei év megfosztotta a nagyközönséget az élő zene varázsától, de megjelent első albumuk talán valamilyen szinten betöltheti a minőségi élőzene és kulturális események utáni vágyunkat. Feldolgozásaik által egyaránt csillapíthatjuk a versek és a zene iránt érzett éhségünket is.

A SZÓmiSZÓ együttes templomi koncertsorozatában segédkezett az Illegetők Néptáncegyüttes két dalos pacsirtája, Csóka Laura és Bai Ágota, népdal zsoltárokat énekeltek. A két ifjú hölgy énekhangjával elvarázsolta a közönséget.

A templomi koncertsorozat fő támogatója  Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap.

Az együttes megjelent első albumának fő támogatói: Erdei Bálint-Isogonz, Kovács Gyula – BrinCaffe, Szabó Gyula-Hydroproof.

Székely Anetta